ZETApress

hírportál

Megint a vasút nyerte a versenyt

Vonattal a HÉV-hez képest 10 perccel, az autóhoz viszonyítva 22 perccel gyorsabban lehet eljutni Gödöllőről Budapestre, a Stadionok megállóig. Vasúttársaságunk az eljutási versenyen elért teljesítményével ismét bizonyította a kötöttpályás közlekedés előnyét. Idén egy másik kötöttpályás közlekedési eszközt, a BKV Zrt. HÉV járatát ?megelőzve? sikerült nyerni ? tudtuk meg a Stadionok állomási sajtótájékoztatón.

Az Európai Mobilitási Hét programsorozat szeptember 16-án az eljutási versennyel vette kezdetét. Az esemény célja a fenntartható közlekedés, illetve a közösségi közlekedés fejlesztésének középpontba állítása, valamint bemutatni, hogy milyen járművel érdemes az agglomeráció és a belváros között közlekedni. Az eljutási verseny ezúttal Gödöllőről indult, ahonnan naponta tízezrek utaznak a fővárosba. Három közlekedési alternatíva versenyzett egymással, a vasút, a HÉV, és a személygépjármű.

Szerda reggel 7:15-kor indultak a versenyzők a közös találkozási ponttól, az 1. számú csapatot dr. Mosóczi László a MÁV Zrt. üzletági általános vezérigazgató-helyettese, Tömpe István a MÁV-START Zrt. üzleti vezérigazgató-helyettese, és Mészáros Péter a Magyar Közlekedési Klub elnöke képviselte. A személyszállító gyorsvonat 7.26-kor indult Gödöllő vasútállomásáról és a Keleti pályaudvarra érkezett.

A 2. számú csapattal és a HÉV járattal Mihálszky Gábor a BKV Zrt. vezérigazgató-helyettese, Kerényi Sándor László a Főpolgármesteri Hivatal Közlekedési Ügyosztályának vezetője és a Levegő Munkacsoport igazgatója Horváth Zsolt versenyzett 7:19-es HÉV állomási indulással.

Az autóval történő eljutást Gaál Noémi az egyik kereskedelemi televíziós csatorna időjárás jelentője képviselte. A csapatoknak a 2-es metró vonalán található Stadionok állomásra kellett beérkezniük, ahol elsőként a vonattal utazókat regisztrálhatták 8:05-kor, második helyen a HÉV-vel közlekedők értek be 8:15-kor, végül Gaál Noémi érkezett 8:27-kor, aki személyautóval közlekedett. Az eljutási versenyen, a tavalyi évhez hasonlóan a kötöttpályás közlekedés végzett az élen, ezen belül is a vasúton lehetett a Gödöllő-Budapest Stadionok megálló távolságot a legrövidebb időn belül teljesíteni.

A MÁV-START Zrt. megint díjmentesen szállítja a kerékpárokat

Az Európai Mobilitási Hét keretében minden év szeptemberében kerül megrendezésre a ?Közösségi Közlekedés Napja?, amelynek célja, üzenete az idei évben is a fenntartható közlekedés, illetve a közösségi közlekedés fejlesztésének középpontba állítása. A MÁV ? mint környezetkímélő közösségi szolgáltató ? kiemelt feladatának tekinti a fenntartható közlekedés fejlesztését, ezen belül a vasúti személyszállítás szolgáltatási színvonalának emelését. Szeptember 16-22-ig, a Mobilitási Hét időtartama alatt a MÁV-START díjmentesen szállítja a kerékpárokat, valamint szeptember 22-én a forgalmi engedéllyel rendelkező utasok is térítésmentesen utazhatnak a vonatokon.

A budapesti agglomeráció elővárosi közlekedésében mind a 11 fővárosba befutó vasútvonal részt vesz. Az elővárosi vasútvonalak 700 kilométer hosszúak, 176 állomást, illetve megállóhelyet érintenek. Ebben a 15 ezer négyzetkilométeres körzetben közel 3,5 millió ember él. Az elővárosi vasúti fejlesztésnél alapcélkitűzés a személygépkocsival közlekedők átterelése a környezetbarát kötöttpályás közlekedési eszközökre.

Az Európai Mobilitási Hét rendezvény sorozatához ? az elmúlt évekhez hasonlóan ? a MÁV-START Zrt. is csatlakozott. A programok ideje alatt, a vasúti utazás népszerűsítése érdekében különböző kedvezményeket tudnak igénybe venni az utasok az országos vasúthálózaton.

Díjmentes kerékpárszállítás a vasúton

Szeptember 16-22-ig az Európai Mobilitási Hét ideje alatt a kerékpárszállítással jelölt járatokon az érvényes menetjeggyel rendelkező utasok díjmentesen szállíthatják kerékpárjukat az ország egész területén. A kedvezmény igénybevételének feltételeként a pénztárban az utazás megkezdése előtt díjmentes kerékpárjegyet szükséges kérni a menetjegy mellé. Ennek elmulasztása esetén a jegyvizsgáló felszámítja a kerékpárjegy árát és a MÁV-START Zrt. Üzletszabályzatában előírt pótdíjat is. Amennyiben az állomáson nincs pénztári szolgáltatás, a kedvezményre jogosító díjmentes kerékpárjegyet a jegyvizsgálótól kell igényelni a vonaton.

A kerékpárszállító kocsikkal közlekedő vonatok listája megtalálható a személyszállító vasúttársaság honlapján a www.mav-start.hu menetrendkeresőjében, a vasúti menetrendkönyvben, valamint információ kérhető a telefonos ügyfélszolgálat elérhetőségén a MÁVDIREKT 06-40-49-49-49-es telefonszámán. A kerékpárszállító kocsik nélkül közlekedő személyszállító vonatok esetében csak olyan 2. osztályú kocsiban szállítható kerékpár, amely közvetlenül a vonat elején vagy végén található.

Egyes IC járatokon is biztosított a kerékpárszállítás lehetősége, ebben az esetben az utasok ülőhelye és a kerékpárszállításra kijelölt hely mindig azonos kocsiban található. Fontos tudnivaló azonban, hogy kerékpár 1. osztályú kocsikban és kerékpárszállító kocsi nélkül közlekedő pót- és/vagy helyjegyköteles vonatokon (railjet, EC, EN, IC, IP) nem szállítható.

Járuljunk közösen a tisztább levegőhöz az Autómentes Napon!

A hétköznapokon és az Európai Autómentes Napon is közösen tehetünk azért, hogy alacsonyabb legyen a légszennyezés és tisztább legyen a levegő. Szeptember 22-én, kedden az autó nélküli közlekedés megteremtése a cél, ezért a forgalmi engedéllyel rendelkező utasok díjmentesen utazhatnak a MÁV-START Zrt. járatain. A kedvezményt igénybe veheti a gépjármű tulajdonosa, vagy üzemben tartója, a nem magántulajdonban lévő személygépkocsik forgalmi engedélye azonban nem használható fel díjmentes utazásra.

A kedvezmény kizárólag belföldi utazásra, 2. kocsiosztályon vehető igénybe. 1. kocsiosztály igénybevétele esetén a teljes árú kocsiosztály-különbözeti díjat meg kell fizetni. IP, IC vonat igénybevétele esetén a pót és helyjegy, pótjegy vagy a helyjegy díját meg kell fizetni. Forgalmi engedély hiányában vagy nem a saját nevére szóló forgalmi engedéllyel utazónak a jegyvizsgáló teljesárú menetjegyet ad, és felszámítja az Üzletszabályzatban előírt pótdíjat is.

A MÁV-START Zrt. gondolt azokra is, akik nem csak munkába járáshoz, de szabadidejükben is szívesen utaznak vonattal. A START Klub kártya kedvező lehetőséget kínál, mellyel 50%-os kedvezménnyel vásárolhatók a teljesárú menetjegyek. Az egyéb kötelező különbözetek, pót- és helyjegyek, kocsiosztály-különbözetek megfizetése mellett a kártya érvényessége alatt bármikor, bármely belföldi viszonylatra kedvezményes jegyek válthatók a kártya megvásárlása után.

A START Klub kártya tulajdonosok szombatonként plusz egy fő számára is vásárolhatnak 50%-os vasúti menetjegyet, így párok, baráti társaságok is közösen indulhatnak útnak. A plusz egy főre szóló kedvezmény szombatonként nulla órától éjfélig vehető igénybe a MÁV-START Zrt. szolgáltatási területén. A kedvezményt két együtt utazó, azonos viszonylatra szóló jeggyel rendelkező utas veheti igénybe. A START Klub kártya ára részben, vagy teljes egészében Üdülési csekk felhasználásával is kiegyenlíthető.

A START Klub kártya nem csak belföldön, de külföldi utazás során is hasznos lehet, tulajdonosa igénybe veheti a nemzetközi forgalomban érvényes, 25%-os RailPlus kedvezményt is. A Hungary Card matricával ellátott START Klub kártyák tulajdonosai a Hungary Card Light kedvezményeinek előnyeit is élvezhetik. Kedvezménykalkulátor, és a kártya részletei a www.mav-start.hu honlapon érhetőek el.

A START Klub kártya tulajdonosok mellett hétvégi útitárs akciónkat a dolgozó havi és 30 napos bérlettel rendelkező utasaink is igénybe vehetik. 50%-os kedvezményű menetjegyet válthat saját maga részére, illetve egy utastársa részére is a bérlettel rendelkező utas! Ezzel a lehetőséggel a START Klub Prémium kártya tulajdonosok is élhetnek. A START Klub Prémium kártya felmutatója utastársa részére; a dolgozó havi-, illetve 30 napos bérlettel rendelkező saját maga részére, illetve társas utazás esetén maga és egy utastársa részére is 50%-os mérséklésű menetjegyet válthat.

A kedvezményes árú menetjegy csak a START Klub Prémium Kártya felmutatójával, illetve a bérlettel rendelkező utassal történő együttutazáskor érvényes. A kedvezményes árú menetjegy bármely belföldi viszonylatban, az érvényességi időszakon belül, kizárólag szombati és vasárnapi napon használható fel utazásra (legkorábban szombati nap 00:00 órától kezdhető meg és vasárnapi nap 24:00 óráig kell befejezni). Az 50%-os kedvezményű menetjegyek megválthatók a pénztárakban, jegykiadó automatánál, megrendelhetőek interneten és telefonon.

Gyermekvasúttal az Andrássy úton

A MÁV Zrt. Széchenyi-hegyi Gyermekvasút népszerű vasúti járművekkel fogadja a Fővárosi Autómentes Napra látogatókat az Andrássy út és Nagymező utca kereszteződésében szeptember 19-én, szombaton. A helyszínen lefektetett hajtánypályán a látogatók kipróbálhatják a kézihajtányozást. Sőt, egy helyből kezelhető fény- és félsorompóval felszerelt útátjárót is kiépítenek, hogy a pályán biztonságosan keresztül lehessen sétálni, amikor éppen nem közeledik arra a kézihajtány.

A Gyermekvasút kiállítja a legkisebb vasúti szerelvényét, mely egy C50-es típusú dízelmozdonyból és egy kis személyszállító kocsiból áll. Ezzel nemcsak új színt visz az Andrássy úton nap mint nap látható közlekedési eszközök sorába, de bárki felmászhat rá, sőt, aki belefér, vezetheti is! Ezenkívül egy tavaly beszerzett sínautót is megtekinthetnek a járókelők.

A gyerekek és a felnőttek közül a Gyermekvasút várja azokat, akik szeretnének vasutast játszani. A játékhoz kapnak sapkát, jegylyukasztót, sípot és kalauztáskát is. Egész nap gyermekvasutasok segítik a gyerekeket: megtanítják, hogyan kell használni a vasutasok mindennapokban használt felszerelési tárgyait, bemutatják, milyen szép a gyermekvasutas élet ? tudatta a MÁV Zrt. ? MÁV-START Zrt.

Ősszel is bringázz és vonatozz!

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium és a Magyar Kerékpáros Klub közös szervezésében a Bringázz a munkába! ? kampány őszi fordulójához érkezett, amely tegnap kezdődött és október 16-ig tart. Az áprilisi nagy sikerű rendezvény folytatásához ? melynek célja, felhívni a figyelmet az utazás környezetbarát alternatívájára ? a MÁV-START Zrt. az adott időszakban, a már ismert Bringázz és Vonatozz! ? kampányával csatlakozik.

A kampány során új akcióival várja utasait a személyszállító vasúttársaság, hogy a munkahelyre történő eljutásban legyen a fő szerep a kerékpáré és a vasúti utazásé. 2006 óta egy hosszú távú fejlesztési program indult el, melynek célja, hogy minden személyszállító vonaton biztosítható legyen az utasak számára a kényelmes, kiszámítható kerékpár-szállítási lehetőség. Ennek kertén belül ősztől tavaszig is jó néhány kerékpárszállító kocsi vagy arra alkalmas térrel rendelkező szerelvény közlekedik az ország több vonalán.

Kerékpár szállítására akkor is van lehetőség, ha a vonaton nincs külön kerékpárszállító kocsi vagy arra kialakított tér. Ekkor a 2. osztályú kocsiban szállítható kerékpár, amely közvetlenül a vonat elején vagy végén található. Az utasok kényelmesebb kiszolgálása érdekében a kerékpárjegy elővételben is megvásárolható az ország bármely vasútállomásán vagy jegypénztárában, így akár 60 nappal előre is tervezhető az utazás.

A kerékpárszállító szolgáltatás igénybevételéhez a szükséges menetjegyen, bérleten felül érvényes kerékpár havibérletre, illetve kerékpárjegyre van szükség. A havibérlet árairól és a kerékpár viteldíjakról a személyszállító vasúttársaság honlapján, az Utazás menüpontjában találhatók bővebb információk, vagy érdeklődni lehet a telefonos ügyfélszolgálat MÁVDIREKT vonalán, a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.

Számoljuk együtt a megtett kilométereket!

A Bringázz a munkába! ? kampány során a résztvevőknek legalább hét alkalommal kell kerékpárral munkába vagy iskolába mennie október 16-ig. A személyszállító vasúttársaság azok között, akik ez alatt az egy hónap alatt a munkahelyükre, oktatási intézményükbe történő eljutáshoz a kerékpárjukkal együtt a vonatot is igénybe veszik, majd így minimum 200 kilométert tesznek meg, három darab két személyre szóló belföldi vasúti menettérti jegyet sorsol ki. A kilométerek számolásához regisztráljon honlapjukon és figyelje a számlálót.

Vonatozzon bringával és fotózzon!

Utazásai közben készíthet magáról és kerékpárjáról képet az új típusú motorvonatokon, InterCity-n, vagy akár a hagyományos kerékpáros kocsiban is. Amennyiben az így elkészült fotót október 20-ig elküldi e-mailcímükre, az ajándékcsomagot is nyerhet, amely a beküldők között kerül kisorsolásra. A képek formai követelménye, hogy minimum 1024×768 felbontásban és jpg formátumban készüljenek.

A beküldött képeket a MÁV-START a továbbiakban felhasználhatja akcióihoz, kampányaihoz, közzéteheti honlapján, kiadványaiban. A Bringázz a Munkába! ? kampányban való részvételével a MÁV-START célja, hogy a vasúti és kerékpáros közlekedés összekapcsolásával olyan közlekedési alternatívára hívja fel a figyelmet, amely a növekvő autósforgalommal járó kedvezőtlen, káros környezeti hatások csökkentéséhez is hozzájárulhat.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Aszfaltrajzok az Andrássy úton | ZETApress

Szóljon hozzá!