ZETApress

hírportál

Megfordult a szél

Szűz Máriát, a Rózsafüzér királynőjét ünnepli az egyház ezen a hétvégén. 1571-ben ezen a napon zajlott le a Földközi tengeren az a Lepantói csata néven elhíresült ütközet, mely gátat vetett az oszmán birodalom tengeri térhódításának. (Igaz, a szárazföldön még évtizedekig jelen voltak, de legalább a tengeren megálljt parancsoltak nekik.) Szent V. Pius pápa hívei körében rózsafüzért imádkozott a keresztes hajóflotta sikeréért, s a győzelem emlékét örökíttette meg a jeles nap megünneplésével.

A szentatya imádkozás közben egyszerre csak kiállt az erkélyre, s szeme a távolba révedt. Megnyertük a csatát -, mondta visszatérve híveinek, mert odakint lelki szemeivel meglátta a győzelmet. Igaza lett, az ima és a szent szűz segített, s erről a szentatya is sugallatot kapott az erkélyen – hallottuk a mai szentbeszédben az Üllői úti Örökimádás templomban.

Nézzük most meg, hogyan zajlott ez a XVI. századi tengeri csata. A harcoló felek hajóágyúval lőtték egymást. A szél a törökök felől fújt, s a keresztények szemébe szórta a füstöt. Rosszul láttak, nehezen ment nekik a célzás, így a csata már elveszni látszott. Egyszerre csak – bizonyára az ima hatására – hirtelen megváltozott a szélirány. Most már a keresztény flotta felől fújt, s a lőporfüst a törököket vakította. Ők nem tudtak ezután jól célozni, s nyert helyzetből vesztették el a küzdelmet.

Az ima akkor csodákat tett. Vesztes helyzetből hozta vissza a reményt. S mit tanít ez a régi történet ma nekünk, keresztényeknek? Arra biztat az egyház szerint, hogy ebben a zűrzavaros belpolitikai helyzetben imádkozni kell azért, hogy megforduljon végre a szél! – fejeződött be a délelőtti szentbeszéd. Kérdés, vajon a hívő szocialisták mit szólnak mindehhez?

Szóljon hozzá!