ZETApress

hírportál

Budapest a szabadság fővárosa

Demszky Gábor főpolgármester tegnap délelőtt a Városház téren bemutatta azt a betűszobrokból álló ünnepi mondatot, amellyel a főváros az ’56-os forradalom és szabadságharc ötvenedik évfordulójára emlékezik.

A mondatot az elmúlt hetekben a város számos pontján ? az 56-os forradalom egykori fontos helyszínein ? látható betűszobrok alkotják. Az eseményen Farkas Zsolt író tartott ünnepi beszédet. A helyszínen az érdeklődők az ?56-os eseményekkel kapcsolatos kvíz kérdésekre válaszolhattak

A szabadsághoz számomra a sajtószabadság is hozzátartozik. Ezért is érintett váratlanul ma délelőtt a betűszoborral szemben lévő Madách téren lévő Castro Bisztróban a Studio Metropolitana Kht. hozzáállása. Sajtótájékoztatót szerveztek, melyen Ikvai-Szabó Imre főpolgármester-helyettes és Ongjerth Richárd, a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ ügyvezető igazgatója mutatta be A budapesti társasházak problémái és A város rehabilitációs pályázati rendszer megítélése című tanulmányokat, s amelyről magam is szerettem volna tudósítani.

A bejárati asztalnál nem újságírói mivoltomra, még csak nem is az általam képviselt médiumra voltak kíváncsiak, hanem csak a meghívóm érdekelte őket. Mivel ezzel nem rendelkeztem, nem mehettem tovább. Nesze neked sajtószabadság a szabadság fővárosában!

Természetesen mindenki megválaszthatja, hogy kit enged be a rendezvényére. Ha ki akarják szűrni az álújságírókat, igazuk van. Én is írtam már a büféasztalról pakoló álújságírókról, akik azt sem tudják, hol vannak, azt sem ismerik, akik ott vannak, egyedül csak a sör meg a pörkölt érdekli őket. Távoltartásuk közös ügyünk, de ez nem jelentheti a dolgozni érkező hivatásos tudósító kizárását.

Ennyi dohogás után lássuk a lényeget. A Studio Metropolitana Kht. két legújabb kutatása a budapesti társasházak legfontosabb problémáira keres megoldást. A társasházakban élőket lakossági közvélemény-kutatás keretében a társasházak előnyeiről, hátrányairól és a problémák lehetséges megoldásáról kérdezték, a budapesti közös képviselők körében végzett felmérés a társasházak felújítását segítő fővárosi város rehabilitációs program megítélését vizsgálta.

A sajtótájékoztatóról készült másfél oldalas sajtóközleményt és a több mint hatoldalas háttéranyagot azért megkaptam. Most nem untatom ezzel a kedves olvasót. Ha a kht. következő sajtótájékoztatójára meghívást kapok, ígérem, hogy az ott elhangzó szakmai dolgokról is beszámolok.

Szóljon hozzá!