ZETApress

hírportál

Elmarad a kerékpáros felvonulás

Nem tartják meg ma este a főváros nagy részét érintő kerékpáros felvonulást, tudtuk meg a főpolgármesteri kabinettől, mert a belpolitikai események miatt nem lenne célszerű tömegmegmozdulásokat szervezni. Az Európai Autómentes Naphoz csatlakozva az előzetes tervek szerint nem kell ma fizetni a BKV járatain, de az Andrássy utat mégsem zárják le, nem teszik mára sétáló utcává.

A GKM célja a környezettudatos közlekedési kultúra megteremtése

Bodor Ádám, a GKM kerékpáros ügyekért felelős miniszteri megbízottja a tegnapi kerékpározás napján átadta a tárca kerékpáros-barát díjait. A kerekezés népszerűsítése érdekében a GKM pályázatot hirdetett azon kezdeményezések bátorítására, amelyek hozzájárulnak a környezettudatos közlekedési kultúra megteremtéséhez, ily módon a kerékpáros-barát környezet és infrastruktúra kialakításához, tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A nagyvárosok legjellemzőbb problémái a közlekedési dugók, a parkolási nehézségek és a légszennyezettség. Az Európai Unió tagországaiban, így Magyarországon is kormányzati célkitűzés a tömegközlekedés és a kerékpározás népszerűsítése, amelyek kézenfekvő megoldást jelentenek a környezeti ártalmak csökkentésére és a közlekedés bosszantó napi problémáinak orvoslására.

Kerékpáros-barát települések és munkahelyek országszerte

A kerékpározás népszerűsítése érdekében a tárca idén márciusban pályázatot hirdetett azon kezdeményezések bátorítására, amelyek segítik a környezettudatos közlekedési kultúra, egy élhetőbb környezet megteremtését. A beérkezett 27 pályázat elbírálásában részt vettek a GKM, az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium, a Magyar Kerékpáros Klub, valamint a Bringaút Egyesület szakértő képviselői.

A zsűri figyelembe vette többek között a kerékpárok biztonságos tárolásának feltételeit, a munkahelyek által biztosított tisztálkodási lehetőségeket, valamint a kerékpározás, mint életforma népszerűsítésére szervezett eseményeket.

Szóljon hozzá!