ZETApress

hírportál

Ünnepségek az ötvenedik évfordulón

1956 közös történetünk. Minden család őriz emléket a forradalom és szabadságharc napjairól. Történeteket, amelyeket ma újra el kell mondanunk, hogy tovább éljen bennünk a forradalom és a szabadság hőseinek emlékezete. Történeteket kell mondanunk gyermekeinknek, unokáinknak 56-ról, és történeteket kell kérnünk szüleinktől, nagyszüleinktől 56-ról, hogy újra átélhessük és megérthessük 1956-ot. Közös történetünket, kezdődik a Kormányszóvivői Iroda közleménye.

A széles körű közmegegyezés érdekében 2004. tavasza óta egy független Emlékbizottság részvételével, az ?56-os szervezetekkel és a parlamenti pártokkal egyeztetve készült el az Emlékév programja. A munkához számos intézmény ? köztük az ?56-os Emlékbizottság, a Külügyminisztérium, a Terror Háza Múzeum, a Hadtörténeti Intézet, valamint az 1956-os Intézet is szakmai segítséget nyújtott. A központi rendezvények megszervezésének és lebonyolításának jogát a Merlin Communications Kft. nyerte el. A cég bruttó 644 millió forintért vállalta a jubíleumi állami ünnepségek megszervezését és lebonyolítását.

Az idei ünnepségsorozat három ünnepi nap köré szerveződik.

Október 23. a szabadság születésének emléknapja. Idén az ünnep hétfői napra esik, így hozzá kapcsolódva már 21-én, szombaton és 22-én, vasárnap is sor kerül ünnepi rendezvényekre Budapesten és országszerte.

Október 25. az áldozatvállalás és a köszönet emléknapja. Aznap a Parlament előtti sortűz áldozatai előtt fejet hajtva köszöntjük azokat, akik az 50-ik évforduló alkalmából a Szabadság hőse emlékéremben részesülnek.

November 4-e az emlékezés és a gyász napja. A forradalom és szabadságharc elesett hősei és áldozatai előtt tisztelegve, közös gyertyagyújtásra hívunk mindenkit. Az ünnepségsorozat részletes programja megtalálható az ?56-os Emlékév hivatalos honlapján.

Szóljon hozzá!