ZETApress

hírportál

Segítség a hiteleseknek

DevizahitelekA Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tájékoztatást adott arról, mit tehet az az adós, aki ellen már végrehajtási eljárás van folyamatban. A devizahiteles adósoknak szóló segítséget Tóth Nagy Péter, a Ferling PR Kft. kommunikációs tanácsadója küldte meg lapunknak.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara arra hívja fel a devizahiteles adósok figyelmét, hogy keresettel élhetnek az ügyükben eljáró bíróságoknál, végrehajtási eljárásuk felfüggesztésére. A végrehajtási eljárások felfüggesztésére csak a foganatosító bíróságok rendelkeznek hatáskörrel. A keresetet az ügyben érintett devizaadósok terjeszthetik elő a végrehajtás korlátozása iránti kereset formájában. A kereset benyújtására az adhat jogi alapot, hogy a Kúria döntése értelmében a követelések pontos összege jelenleg nem megállapítható.

A felfüggesztés esetén további anyagi kár nem érheti a devizaadóst, hiszen a végrehajtási eljárás költségei tovább nem emelkednek. A kormány, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) az utóbbi időben számos, a devizaadósok helyzetét rendezni kívánó intézkedése mellett a devizahiteles ügyekben folytatott végrehajtási eljárások költségeit is szabályozta.

A devizaadósoknak nem kell attól tartaniuk, hogy további költségek kerülnek felszámításra, abban az esetben, ha az eljáró bíróság felfüggeszti az ügyet, hiszen az eljárási díj a július elsejével hatályos rendelkezés értelmében megegyezik azzal az összeggel, amelyet a végrehajtás megindításakor megállapított az eljáró önálló bírósági végrehajtó. A kamara azzal az ajánlással él tagjai, az önálló bírósági végrehajtók és az ügyekben érintett állampolgárok felé, hogy a Kúria ítéletének értelmében kérdéses esetekben a végrehajtást elrendelő illetékes bírósághoz forduljanak, annak érdekében, hogy az adósok érdekei ne sérüljenek, és a végrehajtást kérők megkapják jogos követeléseiket.

Szóljon hozzá!