ZETApress

hírportál

Növekvő Lendület

Lendület_nyertesek_201314 új kutatócsoportot alakíthatnak kiváló fiatal magyar kutatók a Lendület program támogatásával ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, a Széchenyi István téri MTA Székház Felolvasótermében.

A korai rákdiagnosztikában is használható vegyületeket fejlesztő kémikus, az epilepsziás rohamok gyakoriságát és időtartamát csökkentő kezelési eljárást kutató orvos, a vállalatok versenyképességének összetevőit elemző közgazdász és a kísérleti részecskefizika eszköztárát bővítő fizikus egyaránt található az MTA Lendület programjának idei nyertesei között. A 14 kiemelkedő teljesítményt felmutató kutató idén összesen 633,7 millió forintos támogatással alakíthat önálló kutatócsoportot akadémiai kutatóközpontokban, kutatóintézetekben és hazai egyetemeken. Az új nyertesekkel 79-re bővül az ígéretes kutatási programokat megvalósító Lendület kutatócsoportok köre.

A Lendület-modell

A Magyar Tudományos Akadémia immár ötödik alkalommal meghirdetett Lendület kiválósági programja olyan egyedülálló pályázati modell, amely a kutatói életpályát, a kutatóműhelyek kialakítását, a nemzetközileg is versenyképes kutatási témák kiválasztását és összekapcsolását, valamint a befogadó kutatóintézeti környezet fejlesztését egyaránt ?lendületbe hozza?. A legkiválóbb magyar kutatók hazahívása és itthon tartása mellett a hazai tudomány intézményi kultúrájának megújítását is szolgáló pályázati modell felpezsdítette a magyar tudományos életet; a kimagasló teljesítményű fiatal tudósok és a legígéretesebb kutatási témák támogatásával számos világszínvonalú eredmény megszületését segítette elő. A Lendület program az elmúlt években az ?agyelszívás? megakadályozásának, a biztos eredményeket hozó kutatások megvalósításának és a versenyképes, fenntartható kutatástámogatásnak nemzetközileg is elismert és követendő modelljévé vált.

Lendület 2013

A 2013-as pályázati felhívásra két kategóriában ? önálló kutatói pályát kezdők, illetve sikeres önálló kutatói pályát folytatók ? pályázhattak. Előnyt élveztek azok a fiatal magyar kutatók, akik az Európai Kutatási Tanács által meghirdetett pályázatok valamelyikére is benyújtották kutatási tervüket, és azt az ERC bírálati rendszerében véleményezték. A Lendület programra benyújtott pályázatok értékelésének első fordulójában több mint 200 bíráló közreműködésével minden pályázatról legalább három bírálat készült. A második fordulóban a három tudományterületi szekció rangsorolta a pályázatokat. A szekcióülések javaslatait megvitatva végül a 28 tagú zsűri döntött a nyertesekről.

A szigorú bírálati folyamat eredményeként a 105 pályázó közül idén 14 fiatal tudós alakíthat az első évre biztosított 633,7 millió forintos akadémiai támogatásból önálló csoportot. Így 2013 nyarától a korábban megalapítottakkal együtt már 79 Lendület-kutatócsoport folytathat nemzetközileg is számottevő eredményeket ígérő kutatásokat az összesen mintegy hárommilliárd forintos pályázati forrásból. A kutatócsoportok vezetőinek az öt évre elnyert támogatást ? a pályázati előírásnak megfelelően ? az akadémiai támogatással összemérhető, további versenypályázati forrásokkal kell kiegészíteniük. Az öt esztendő elteltével az Akadémia elnöke a kutatócsoportot és vezetőjét értékelő szakértői bírálat alapján dönt a támogatás további folyósításáról, illetve a kutatócsoport-vezető határozatlan idejű alkalmazásáról.

Az önálló csoportokat vezető ?lendületes? kutatók meghatározó szerepet tölthetnek be az őket befogadó tudományos intézményekben. Kutatási témáikkal és eredményeikkel nagymértékben elősegíthetik a kutatóhelyek folyamatos megújulását. Sikeres munkájuk nyomán a Lendület program keretében kapott, hosszú távú perspektívát biztosító támogatás beépülhet az intézet költségvetésébe, ami tudományos és pályázati szempontból egyaránt növeli a kutatóhely versenyképességét.

A Lendület program idei nyertesei

A Magyar Tudományos Akadémián kedden bemutatkozó 14 új lendületes kutató között öt kutatóorvos, három kémikus, két fizikus, két közgazdász, egy matematikus, illetve egy biológus található. A legfiatalabb a csupán 31 esztendős Berényi Antal. Valamennyien tudományterületük rangos külföldi és hazai szellemi műhelyeiben gyarapították tudásukat: ketten most térnek haza Kanadából, illetve Nagy-Britanniából. A Lendület keretében nyolcan az MTA valamely kutatóközpontjában vagy kutatóintézetében, hatan pedig hazai egyetemen folytathatják kutatásaikat. A nyertes kutatók a csoportjukkal elért eredményeikről, kutatásaik hasznosulásáról a Lendület program éves beszámolóján tájékoztatják a nyilvánosságot.

Szóljon hozzá!