ZETApress

hírportál

Bam! Bringás mega-reggeli

BringásreggeliA négyezer kakaós csiga rekord idő alatt elfogyott a szerdán beharangozott eseményen. 26 helyszín és 200 aktivista: A Magyar Kerékpárosklub reggelivel várta a kerékpárral munkába tekerőket. Eddig soha nem látott méretű mega-reggeli napja volt május 9-e: a Bam! Bringázz a munkába! 5 hetes kampányuk félidejében ? tudtuk meg sajtósaiktól.

A május 25-én záruló kampányhoz még most is érdemes csatlakozni, hiszen az elkövetkező több, mint 2 hétben még könnyen akadhat 8 alkalom arra, hogy az újonnan regisztrálók kerékpárral közlekedjenek munkába, vagy máshova lakóhelyükön, így ők is esélyesek a nyereményekre. A játékban való részvétel továbbra is mindenki számára nyitott és ingyenes. A részvételhez nem kell mást tenni, mint a kampányidőszakon belül regisztrálni a kampány honlapján, kerékpáron munkába vagy iskolába tekerni, és a megtett alkalmakat és kilométereket a honlapon található közlekedési naplóba rögzíteni. A rögzítéskor azt is jelölheti a játékos, hogy aznap öltönyben vagy kosztümben tekert-e, kisgyerekkel együtt ment-e, elázott-e esetleg esőben vagy kapott-e defektet. Azok, akik ezt is jelölik, plusz sorsoláson vehetnek részt.

A reggeliket szervező Kerékpárosklub aktivisták már hajnali fél 6-kor a pékségek előtt gyülekeztek, hogy fél 7-re a helyszínekre szállítsák kerékpárjukon a péksüteményeket. A mega-reggeliztetésbe az aktivistákon kívül önkormányzatok és a Kerékpárosklub együttműködő partnerei is becsatlakoztak. Több helyszínen Bam! nagykövetek is felszolgáltak reggelit: Scherer Péter, Király Júlia és Németh Juci is beszállt a munkába.

A Föld napján kezdődött Bringázz a munkába (Bam!) kampány jelenleg épp félidejénél tart. Eddig rekordszámú, közel kétezer cég regisztrált. A közel hétezer eddig csatlakozott résztvevő pedig több, mint 800 ezer kilométert tekert kerékpárján, és 150 tonna CO2 kibocsátástól óvta meg a légkört. (Az egy főre jutó éves CO2 kibocsátás Magyarországon 5,6 tonna.) Ezek a félidős eredmények már majdnem elérik a tavaly őszi kampány végeredményét, ahol összesen egymillió kilométert tekertek le a résztvevők. A 2009-es KSH adatok alapján úgy becsülhető, hogy Magyarországon ötszázezer ember jár rendszeresen kerékpárral munkába.

A Bam! bringás reggeli helyszínei, szervező- és együttműködő partnerei az alábbiak voltak: A Magyar Kerékpárosklub helyi területi szervezetei Debrecenben, Érden, Győrben, Pécsen, Sopronban és Szegeden szerveztek reggelit, Kecskeméten pedig uzsonnát. A helyi Polgármesteri Hivatal Püspökladányban és Tapolcán vállalt részt a szervezésben. Miskolcon a Kerékpáros Miskolc Egyesület pénteken, Veszprémben az épp alakuló területi szervezet pedig szombaton várja a bringával érkezőket. Budapesten a Kerékpárosklub kerületi szervezetei az Árpád hídnál, az Újpest-Városkapunál, a Kálvin téren, a Városligetnél, a Batthyány téren és az Europarknál szerveztek reggelit.

A Batthyány téren az NFM is bekapcsolódott a szervezésbe, ahol Völner Pár infrastruktúráért felelős államtitkár és Dr. Biczó Imre, a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NEKI) főigazgatója is jelen volt. A Népligetnél a MÁV Zrt. és MÁV-START Zrt. szervezte a reggelit, ahol Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója és Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója is jelen voltak. Bajcsy-Zsilinszky útnál a BKK ? Budapesti Közlekedési Központ szervezte a reggelit. A XIII. kerületi Önkormányzat a Lehel csarnoknál, a Béke térnél és a Jászai Mari téren, a Kispesti Önkormányzat az Europarknál vett részt a szervezésben, a BME főépülete előtt pedig a Dunai Regatta készült uzsonnával.

Szóljon hozzá!