ZETApress

hírportál

Legyen több fa és több ember!

MobilgátA Munkáspárt budapesti szervezete megdöbbenéssel értesült arról, hogy 435 fát vágnak ki a Római-parton, de áldozatul eshet ennek a többszöröse is. Az ERBO-PLAN mérnökiroda, a főváros jóváhagyásával nyújtotta be vízjogi, fakivágási és környezetvédelmi engedélyezésre a Római-parti mobilgát terveit ? írta róla az Index.

A korábbi tervekhez képest lágyítottak a mobilgát építésének tervein. Például nem vízzáró agyaggal, hanem kaviccsal töltenek fel egy szakaszt. Annak ellenére nem gondolják át a tervet, hogy tájépítész szakember is bírálja szakmai szempontból. Érthetetlen, hogy miért nem a régi gátat újítják fel, ami nem fenyegetné belvizekkel Csillaghegyet, de a mobilgát ezt a kockázatot is magában hordozza. Akkor is át kell gondolni a terveket, ha kiemelt kormányzati projekt státuszban van! A XXI. századi árvizek és más természeti katasztrófák egy része pont a mértéktelen erdőirtásnak, fakivágásnak és a természetbe történő felelőtlen emberi beavatkozásnak köszönhető.

Áradások idején az erdők talaja szivacsszerűen szívja magába a vizet, s csak a felesleget engedi vissza a folyók medrébe. Emellett jelentős a növényzet vízfelhasználása, a párologtatás, mely ugyancsak hozzájárul a víz visszatartásához, a lombkoronaszint légrétegeiben őrizve a párát, csökkentve a terület páraéhségét, s növelve a mikrocsapadék (elsősorban a harmat) jelentőségét ? írja Vitéz Gábor Miklós biológus/ökológus Erdőirtás és árvíz című cikkében.

Az ártéri növényzetnek jelentős szerepe van a környezetben, s e témában szakemberek és a józan ész diktálta ésszerű elveket kellene figyelembe venni. A Munkáspárt budapesti szervezete, hasonlóan a civilekhez, nem ért egyet a fakivágással, és óvná a fővárost az ebből eredő súlyos természeti károktól. Nyomatékosan kérjük Magyarország Kormányát és a Fővárosi Önkormányzatot, emelkedjenek felül minden politikai és rövidtávú gazdasági érdeken, és tartsák szem előtt elsősorban a természet, az egyetemes emberiség fennmaradásának és az ökológiai egyensúly fenntartásának hosszú távú érdekeit! ? követeli a Munkáspárt Nagy-budapesti Szervezete.

Szóljon hozzá!