ZETApress

hírportál

Óriásgyertya Szigetszentmiklósra

A WWF Magyarország idén 6. alkalommal szervezte meg hazánkban a WWF Föld Óráját, a világ legnagyobb civil önkéntes akcióját, a főváros csatlakozásának köszönhetően pedig 5. alkalommal nyilvános lekapcsoló eseményt is rendezett a WestEnd City Center Tetőkertjében.

A március 1-je és 17-e közötti gyűjtőakcióban résztvevő látogatók régi gyertyacsonkjaikért cserébe 19 órától vehették át az újraöntött, WWF panda logóval ellátott gyertyáikat. A különleges estét Tóth Vera koncertje nyitotta meg, majd további hírességek léptek a színpadra: Kovacsics Anikó, Klivinyi Kinga, Herr Orsolya válogatott kézilabdázókkal és Szalóky Ági énekesnővel beszélgetett a természetvédelemről Acél Réka műsorvezető.

A közös visszaszámlálás után Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója és Dr. Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes a hírességek segítségével egy óriás kapcsológombot megnyomva 20 óra 30 perckor lekapcsolta Budapest díszvilágítását. A Budai Vár, a Lánchíd, a Parlament és a Hősök tere elsötétülését óriás kivetítőn nézhették az érdeklődők. Ezt követően Erőss Zsolt hegymászó új magasságokba tört: fáklyával gyújtotta meg Magyarország legnagyobb gyertyáját, a globális éghajlatváltozás elleni összefogás 5 méter magas szimbólumát. ? Sajnos a hegyekben is lehet találkozni szeméttel. A legnagyobb problémát a globálisan szemetelő ipar jelenti.. A természetet értékként kell kezelnünk, ez a figyelemfelhívás pedig arról szól, hogy a környezetet magunknak kell megóvnunk ? mondta Erőss Zsolt. A WWF Föld Órája résztvevői a rendezvény során kiosztott egyedi WWF-es gyertyákat is meggyújtották, így kezdetét vehette a Földért szervezett gyertyafényes buli.

A sötétség egy órájában afrikai hangszereken játszó dobosok és bátor tűzzsonglőrök szórakoztatták a népes tömeget. A zenét biciklivel hajtott DJ pult szolgáltatta: a kerékpárra Klivinyi Kinga is felpattant, hogy áramot állítson elő a zenéhez. A bolygó megmentésének 60 perce hamar elszállt, és elérkezett a felkapcsolás ideje: 21 óra 30 perckor visszatértek a fények, és véget ért a Föld Órája, hogy kezdetét vehesse végre egy fenntartható jövő.

E küldetés első lépéseként a WWF Magyarország kihirdette a 2013-as Föld Órája Főváros cím büszke nyertesét. Idén Szigetszentmiklós bizonyult arányosan a legtöbb környezettudatos lakost számláló településnek, így a Pest megyei város egy évig viselheti a megtisztelő címet, és a győzelmet kommunikációjában is használhatja. A WWF 5 méteres viaszóriása pedig a város büszkesége lesz.

Az idei Föld Órája az összefogás jegyében telt: sok százmillió ember állt ki a Föld védelméért, és az akció itthon is sikeresnek bizonyult. Ezúton mondanék köszönetet mindazoknak, akik valamilyen formában csatlakoztak a WWF Föld Órájához, és azoknak a támogató vállalatoknak, akik hozzájárultak a lekapcsoló rendezvény megvalósulásához ? értékelte a kezdeményezést Fáth Ákos, a WWF Magyarország igazgatója.

Nagyon fontosnak tartom, hogy a hétköznapjainkban tényleg tegyünk azért, hogy a bolygónk tovább élhessen. Én például csak tömegközlekedéssel utazom, többnyire villamossal, és hiszem, hogy így kisebb az ökológiai lábnyom, amit magam után hagyok ? válaszolta Szalóki Ági énekesnő Acél Réka, a rendezvény háziasszonyának kérdésére. Idén magyar élsportolók is a Föld órája kampány mellé álltak: Kozák Danuta kétszeres olimpiai bajnok kajakos, Vajda Attila olimpiai bajnok kenus.

Ez egy figyelemfelhívó kampány. Szerintem fontos felhívni az emberek figyelmét a környezettudatosságra, főleg nekünk, akik a természetben töltjük a mindennapjainkat. Ha környezetszennyezéssel találkozom, mindig elszomorodok, úgy gondolom, hogy embernek nagyobb felelősséggel kellene viseltetnie a környezet és a természet iránt ? mondta Kozák Danuta az MKKSZ riporterének. Természetesen tegnap Danuta és a vele edzőtáborozó többi kajakos is lekapcsolta a villanyt este fél 9 és fél 10 között az olasz fővároshoz közeli Sabaudiában. Idén hozzávetőleg hétezer város csatlakozott a 2007-ben indult Föld órája kezdeményezéshez.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Háztetőről hegytetőre | ZETApress

Szóljon hozzá!