ZETApress

hírportál

Pedagógus szolgáltatók

PDSZVéget ért a hosszú hétvége, holnap reggel folytatódik a tanítás. S miért hír ez iskolaidőben? ? Mert a pedagógusok holnapra sztrájkra készültek, de a PDSZ elnöke egy hete lemondta. Nem tudták ugyanis eldönteni, milyen elégséges szolgáltatásra kötelezhetőek, kell-e a sztrájk idején felügyelniük diákjaikat?

A probléma eldöntését a bíróságra bízzák, s csak a jogerős ítélet után hirdetik meg a sztrájkot. Kár, hogy maguktól nem tudják megoldani a dolgot, mert csak gondolkodniuk kéne. Egy sztrájk ugyanis nem azt jelenti, hogy otthon ülnek a munkavállalók ? pláne nem azt, hogy egy wellnessben lubickolnak! ?, hanem be kell menniük a munkahelyükre, de nem kell felvenniük a munkát. A vasutassztrájknál például a pénztárban kell ülnie a pénztárosnak, csak épp jegyet nem kell kiadnia!

A pedagógusoknak sem szabad ilyenkor otthon maradniuk, hanem az iskolában kell tartózkodniuk! Nem kell megtartaniuk az órát, de ha már amúgy is ott vannak, miért ne felügyelhetnének a gyerekekre? Vagy azt hiszik, hogy sztrájk idején hagyni kell őket rosszalkodni? Hagyni kell, hogy az erősek megverjék a gyengéket, a renitensek betörjék az iskolaablakot, feltörjék a szertárt és szétverjék a szemléltetőeszközöket? Ezt senki sem engedné meg a sztrájk alatt sem!

S mi a helyzet a meg nem tartott órákkal, a le nem adott tananyaggal? ? Ezt is be kell pótolni valamikor! Aki nem tanítja meg sztrájk alatt a kétszer kettőt, az nem kezdheti a háromszor hárommal a következő számtanórát, mert a dolgok egymásra épülnek. Annak a tanárnak, aki sztrájkol, a következő tanórát az elmaradt tananyag pótlásával kell kezdenie. Munkát tehát nem takaríthat meg, akkor meg minek is kezdi el az egészet? Csak azért, mert neki is joga van mindehhez?

Sztrájkba hív a Milla

Mára elmúlt a hófúvás, megjavult az idő, így a pénteken elmaradt szabadtéri rendezvényét az ATV kamerái előtt pótolta a Milla. Itt is szó esett a sztrájkról, s a Kálvin téren az egyik hallgató nem csak a tanárokat, de a diákokat is sztrájkra buzdította. Nem fejtette ki, mire gondolt, szerintem ő sem tudta, hogyan képzeli. Régi igazság ugyanis, hogy nem az iskolának, hanem az életnek tanulunk! S a sztrájkoló diák vajon kihagyná az egyik anyagot? Nem tanulná meg az aznap feladott leckét? Mivel ezek is egymásra épülnek, hogyan tudna így tovább haladni? S mi lenne, ha ebből az anyagból feleltetné a tanár? Nem felelne, mert azt mondaná, hogy sztrájkol? S ha beírnák neki az egyest, az ombudsmanhoz menne, vagy Brüsszelbe futna elpanaszolni, hogy nem biztosították a sztrájkjogát? Valljuk be, ez még viccnek is rossz, akkor meg minek kell vele a tanároknak és diákoknak hangulatot kelteni!

Szóljon hozzá!