ZETApress

hírportál

Mesterházy évértékelője

Az MSZP megtette az első lépést a kormányváltás felé ? hangoztatta Mesterházy Attila a szocialista párt mai fővárosi nagygyűlésén, a Papp László Budapest Sportarénában, melyre az érkezőknek Victor Ponta román kormányfő jelenléte miatt szigorú biztonsági ellenőrzésen kellett átesniük. Mi is több mint egy órát vártunk az előtérben a bebocsátásra.

Programjuk alappilléreinek az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte Mesterházy és arról is szólt, hogy a szocialista kormányok mindegyike jobban teljesített Orbán Viktor kabinetjénél. A pártelnök-frakcióvezető tízezer szocialista párttag és szimpatizáns előtt elmondott csaknem egyórás beszédét azzal kezdte: országjárásán egészen mást tapasztalt, mint amilyennek a miniszterelnök lefesti Magyarországot. Több véleményt is idézett annak alátámasztására, hogy az emberek nem sikersztoriként élik meg a Fidesz kormányzását, és egyre többen tartják kilátástalannak a helyzetüket: mély-szegénységben élő nyugdíjasét, közmunkásét, kivándorlást tervező fiatalét, gyermekük taníttatásáért aggódó szülőkét.

A nyolc évig tartó MSZP-kormányzás eredményeit sorolva elmondta: a Medgyessy-, a Gyurcsány- és a Bajnai-kormány is jobban teljesített a jelenleginél. Szerinte a miniszterelnök nem okolhat mást az ország állapotáért, azért Orbán Viktor a hibás. A Fidesz nem teljesítette 2010-es ígéreteit, hazudtak, nem reggel, délben és este, hanem folyamatosan ? utalt ezzel Gyurcsány Ferenc 2006 májusi öszödi beszédére. Kitért arra is, hogy megújították az MSZP nemzetpolitikáját, belátva: jobban oda kell figyelniük, segíteniük kell a határon túl élő magyarokat, ehhez pedig jószomszédi viszonyra van szükség a környező országokkal. Ennek alapján hívta meg Victor Ponta román miniszterelnököt. Az MSZP programját ismertetve elmondta: nem követik el azt a hibát, hogy hamis, felelőtlen kampányígéreteket tesznek, de vállalják, hogy az emberek évről évre jobban fognak majd élni a szocialisták kormányzásának köszönhetően.

Mesterházy az erős demokráciát, a felelős gazdaságpolitikát és az igazságos társadalompolitikát nevezte az MSZP-program három alappillérének. A fejlődés és a szabadság programja erős demokráciát teremt erős jogállammal, új alkotmánnyal és független igazságszolgáltatással, erős civil szervezetekkel és sajtóval, erős önkormányzatokkal ? mondta. A gazdaságpolitikai feladatok között a növekedés beindítását és a munkahelyteremtést említette a frakcióvezető, aki szerint ehhez először helyre kell állítani a bizalmat tiszta szabályokkal, kiszámítható kormányzással. A baloldal több felelősséget vár a piaci szereplőktől, és véget fog vetni a fideszes gazdasági oligarchák uralmának, annak, hogy a Simicska Zrt. Nyerges-vontatókkal, Közgépekkel viszi haza az emberek pénzét ? emlékeztetett a kampányfilmben is bemutatott Simicska Lajosra és Nyerges Zsoltra.

A program harmadik pillérével, az igazságos társadalompolitikával kapcsolatban a pártelnök kijelentette, ezt ma egyedül az MSZP képviseli. A célok között szólt az esélyteremtő oktatáspolitikáról, a tankötelezettség felső korhatárának 16-ról 18 évre emeléséről. Azt akarják, hogy minden családban legyen legalább egy kereső, és kormányra jutásuk esetén új munkatörvénykönyvet írnak, közösen a szakszervezetekkel. Céljaik között említette az egészségügy és az idősek helyzetének jobbítását is említette.

Az MSZP-t a legerősebb, legszervezettebb, legfelkészültebb és legnagyobb ellenzéki pártként határozta meg, és kiemelte, hogy az országos közvélemény-kutatási adatok ellenére három időközi választást nyertek meg az utóbbi hónapokban. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy programjukhoz még meg kell szerezniük a társadalom többségének támogatását, rá kell venniük a csalódott, politikából kiábrándult embereket is, hogy tegyenek a változásért, menjenek el szavazni, és húzzanak egy bazi nagy X-et az MSZP neve mellé. Véleménye szerint a Fidesz nemtelen eszközöket fog bevetni a kampányban, arra törekszik majd, hogy megossza az ellenzéket és egyesével vadássza le annak politikusait. Jelezte, hogy ezt nem engedik, keményen vissza fognak vágni.

Mesterházy előtt Botka László, a szocialisták választmányi elnöke beszélt. Kifejtette, hogy szabadság, szolidaritás, igazságosság politikájuk alapjai. ? Megújultunk, tanultunk a hibákból. A Fidesz a múlt, a megújult és erősödő MSZP pedig a jövő. Nekünk a demokrácia lételem, mert a szocialista párt mai vezetői már a rendszerváltás után nőttek fel ? mondta a szegedi polgármester.

Gúr Nándor alelnök azért bírálta a kormányt, mert a szegényektől elvesz, és a gazdagoknak ad, Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségi tagja pedig azért, mert a fiatalok jelentős részét megfosztja a tudás megszerzésének lehetőségétől. Tóbiás József frakcióvezető-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a szocialista párt kijött a karanténból, amelybe a 2010-es vereség után került, de még csak félúton van a választási győzelem felé.

A sportcsarnokot megtöltő közönséget a politikusi beszédek előtt ? amelyeket nem színpadon, hanem a küzdőtéren, minden oldalról székekkel körülvett porondon mondtak el ? a Princess-zenekar, az Experidance-tánccsoport, a Magyar Légtornász Egyesület és a Megasztáros Gáspár Laci szórakoztatta. Őket a szerzői jogokra való tekintettel nem rögzíthettük. Victor Ponta román kormányfő is, meg Sergei Stanishev, a bolgár kormány korábbi és az Európai Szocialisták Pártja (SEP) mostani elnöke is angolul szólt a mintegy tízezer szimpatizánshoz, akik mindegyikét egy boríték várta a helyén, benne tizenöt szórólappal. Arra kérték a közönséget, hogy hazafelé dobják be azokat postaládákba, így 150 ezer családhoz juthat el Mesterházy Attila üzenete. A szórólapon a pártelnök azt írta: Magyarország változást akar, a változás pedig már el is kezdődött, a szocialisták megtették ezért az első lépést!

Szóljon hozzá!