ZETApress

hírportál

Soha többé népirtást!

Soha többé nem eshet meg, hogy valakit vallása vagy származása miatt kiközösítsenek, megfosszanak vagyonától és meggyilkoljanak. Nem fordulhat elő ismét, hogy az ezeréves magyar állam nem tudja megvédeni állampolgárait! ? mondta a honvédelmi miniszter a holokauszt emléknapja alkalmából tartott megemlékezésen az Uránia Nemzeti Filmszínházban.

Hende Csaba az Élet Menete Alapítvány által szervezett eseményen hangsúlyozta: meg kell érteni, mit veszített a nemzet és Európa zsidó honfitársainkkal, és mekkora gyalázat, hogy nem tudtuk megvédeni őket. Ilan Mor budapesti izraeli nagykövet kiemelte: emlékezni és emlékeztetni kell, mert rövidesen nem lesz élő tanú, aki beszámolhatna a holokausztról. Figyelmeztetni is kell az embereket, hogy az antiszemitizmus továbbra is létezik és terjed a XXI. században! ? tette hozzá a nagykövet.

Gyertyagyújtással emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól a Moszkvában lévő oroszországi zsidó múzeumban és tolerancia központban is. A világ egyik legnagyobb ilyen intézményét tavaly novemberben avatták fel Simon Peresz izraeli államfő jelenlétében. Berl Lazar oroszországi főrabbi a központban tartott nemzetközi megemlékezésen arra szólította fel a részvevőket, hogy bármilyen fájdalmas is, soha ne feledkezzenek meg a holokauszt szörnyűségeiről. Hangsúlyozta, hogy a zsidóság örökké adósa marad a szovjet Vörös Hadsereg és a szövetségesek (a hitleri Németország ellen szövetségbe tömörült államok) katonáinak, akik vérüket áldozták Európa békéjéért, milliókat mentettek meg a rabságból és a fájdalmas haláltól.

Az orosz főrabbi arról is szólt, hogy a zsidóknak maguknak is példát kell mutatniuk a más népek és kultúrák iránti tiszteletből, gyermekeiket pedig már egészen kiskorukban erre kell tanítani. A győzelemnek sós íze van címmel kiállítás nyílt a moszkvai központban a nemzetközi holokauszt emléknapon. A kiállítás bemutatja a nácizmus ideológiáját, a zsidóság elpusztításának a tervét és egy szovjet zsidó katona történetét, aki le akarta győzni a nácizmust.

Az ENSZ Közgyűlése 2005 őszén a holokauszt nemzetközi emléknapjává nyilvánította január 27-ét, az auschwitzi megsemmisítő tábor felszabadulásának évfordulóját. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza az emlékezés és a tanítás kötelességét, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét. ? Nem vagyunk tehetetlenek a gonosszal szemben! ? hangsúlyozta Catherine Ashton az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője a holokauszt-emléknap alkalmából közzétett mai nyilatkozatában.

Ashton felhívta a figyelmet arra, hogy a holokauszthoz nem csupán a közvetlen, vagy közvetett elkövetők járultak hozzá, hanem azok is, akik hagyták, hogy ez a bűncselekmény megtörténjen. ? A népirtást némelyek erőszakcselekménye, valamint mások közönye okozza ? fogalmazott az uniós főképviselő. Kiemelte ugyanakkor: az évforduló arra is lehetőséget ad, hogy megünnepeljék azok bátorságát és áldozatát, akik mentették és óvták embertársaikat. Ashton szerint e tanulság kell, hogy vezesse a mai embert is: Nemcsak a múlt bűneire kell emlékeznünk, hanem elkötelezett módon fel kell lépnünk minden gyűlöletcselekménnyel szemben, ki kell állnunk az alapvető jogok és szabadságok mellett! ? mondta.

A ferencvárosi Páva utcában 2004 tavaszától működik a Holokauszt Emlékközpont, amelynek állandó kiállítása a magyar zsidó és roma emberek szenvedéseit, üldöztetését és elpusztítását idézi fel. Az emlékközpontban ma minden órában vetítik az auschwitzi haláltáborról szóló filmet, amelyből a nap folyamán hét alkalommal adtak különböző, 22 perces részleteket. Az első nemzetközi holokauszt-emléknapi rendezvényt 2006-ban az Országház előtt tartották az Élet Menete Alapítvány szervezésében. A magyarországi holokauszt emléknap április 16-ára esik, miután 1944-ben ezen a napon kezdődött el az itthoni zsidóság gettókba zsúfolása.

Szóljon hozzá!