ZETApress

hírportál

Jogsicsere januártól

Egységessé válik a vezetői engedélyek megjelenése az Európai Unióban. Az új szabályoknak megfelelően már Magyarországon is új típusú jogosítványokat adnak ki ? tudtuk meg a délutáni sajtótájékoztatón az Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalában. Emelkednek a vezetői engedélyek bizonyos kategóriáinak korhatárai is.

A C kategória (tehergépkocsi) az eddigi 18 helyett 21 éves kortól vezethető. A D (autóbusz, könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény) és a korlátozás nélküli A (motorkerékpár) kategóriára 21 helyett 24 éves kortól szerezhető jogosítvány. Ha a járművezető legalább 2 éves, A2 alkategóriájú jármű vezetésére jogosító engedéllyel rendelkezik, már 21 éves kortól kaphat A kategóriát.

Ritkábban, az eddigi három helyett ötévenként kell egészségügyi vizsgálaton megjelenniük a 45-60. életév közötti, 2. alkalmassági csoportba tartozó autósoknak, a 60 év felettiek viszont kétévente kötelesek egészségügyi vizsgálaton részt venni. A tehergépkocsik, autó- és trolibuszok, pótkocsis járműszerelvények (C1, C1+E, C, C+E, D1, D1+E, D, D+E, vagy TR kategóriák) kizárólag 2. csoportú egészségi alkalmassági vélemény birtokában vezethetők. Mivel az új jogosítvány is alkalmas lesz a személyi azonosság igazolására, továbbra is két dátum ? az orvosi alkalmasság ideje és a személyi azonosságkénti lejárat ideje ? szerepel majd benne.

Az új okmány teljes mértékben megfelel az európai uniós irányelvben előírtaknak. A vezetői engedélyt szerkezeti kialakítása alkalmassá teszi chip befogadására is, biztonsága új elemek beépítésével nő. Az előoldalon három hullámvonal található dombor-nyomott MAGYARORSZÁG és VEZETŐI ENGEDÉLY feliratokkal. Egy ovális alakú lézer-gravírozott elem a kibocsátás dátumát és a HUN-felirat változó képét mutatja. A dátumok megjelenítése is módosul, az eddigi formátum (ÉÉ. HH. NN ? év, hó, nap) sorrendje megfordul (NN. HH. ÉÉ ? nap, hó, év). A szabályozás számos új járműkategóriával bővült, például a négykerekű (quad) és az elektromos meghajtású motorokéval.

A vezetői engedély a továbbiakban is a megszokott módon igényelhető. Az érvényes vezetői engedélyeket nem kell lecserélni, azok lejáratukig használhatók. A jogosítványt bármilyen okból lecseréltető vagy pótoltató járművezetők számára automatikusan az új típusú jogosítványt állítják ki. A lejárt jogosítvány cseréjekor az eljárást megindító igazolással is vezethetünk mindaddig, míg az új jogosítványunk el nem készül. Ezt továbbra is portán küldik el, nem kell érte újra bemenni az okmányirodába. A bevont jogosítványokról az Uniós hatóságok is értesítést kapnak, ezért felesleges ?tartalék jogosítványokról? gondoskodni!

Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedésért felelős államtitkár-helyettese és Vetési Iván, a KEKKH elnöke elmondta, hogy három új jármű kategória lesz a január 19-től kibocsátásra kerülő új okmányokban. Ilyen az AM kategória: korhatár 14. életév, de 16. életévig csak belföldön jogosít járművezetésre; az A2 alkategória: korhatár 18. életév és a B1 alkategória: korhatár 16. életév. Az első új jogosítványt Matzon Ákos Frigyes Munkácsy-díjas festőművész kapta meg ünnepélyesen a Balázs Béla utcai hivatalban. Sürgős volt neki a csere, mert külföldi kiállításra viszi műveit.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Telefonkapcsolat Vaskapuval | ZETApress

Szóljon hozzá!