ZETApress

hírportál

Retkes elnök lett

Retkes Attilát 228 szavazattal választotta elnökké az SZDSZ a tegnapi rendkívüli küldöttgyűlésen. Badacsonyi Szabolcsra 106-an, Weiner Leonárdra 72-en szavaztak. Mivel a győztes jelölt már az első fordulóban elnyerte a szavazatok több mint 50%-át, újabb fordulót nem kellett tartani. Az elnökválasztásra azért volt szükség, mert a június 7-i EP-választási kudarc ? nulla mandátum ? miatt Fodor Gábor pártelnök lemondott, s az Országgyűlés szeptember 14-i nyitóülésén parlamenti mandátumát is visszaadja.

Az új elnök már a székfoglalójában nekiment Kóka Jánosnak. Szerinte a frakcióvezetőnek le kellene mondania posztjáról. Az egykori pártelnök válasz helyett elhagyta a termet, s csak sajtóközleményben tudatta, hogy maradni fog. Benne a szocialisták biztos szövetségest találnak a jövő tavaszi kormányzásig, s Badacsonyi megválasztása esetén posztja is stabil maradt volna.

Retkes más irányvonalat képvisel. Szeretné, ha a Parlament már október végén-november elején elfogadná a jövő évi költségvetést ? s ebben Bajnai Gordon kormányfő is partnernek ígérkezik ?, majd feloszlatná önmagát. Mivel az előrehozott választásokat a feloszlást követő 72-120 nap közöttire írhatja ki az államfő, így május helyett január és március közepe között választhatunk, s március idusán már rég túlleszünk a kampányon.

Az Európai Bizottság tagját októberben nevezi meg a miniszterelnök, így Brüsszelbe a következő öt évre mindenképp Bajnai híve költözik. Több név is közszájon forog, köztük Kovács László jelenlegi biztosé és Veres János volt pénzügyminiszteré. Talán még Kovács elődje, Balázs Péter külügyminiszter is visszamehet.

Demszky Gábor is szívesen ment volna Brüsszelbe EP-képviselőként, de erre már nem lesz lehetősége. Ezért is ért mindenkit váratlanul mai bejelentése, miszerint jövőre nem indul újra a főpolgármesteri tisztségért. Félreállásra szólította fel Kuncze Gábort, Pető Ivánt és Magyar Bálintot, a párt politikájának eddigi meghatározóit is, de választ egyiküktől sem kapott.

Demszkyhez hasonlóan Weiner Leonárd sem indulhat jövőre Zuglóban újra a polgármesteri címért, mert a párt elnökjelöltje a választási kudarcát követően kilépett az SZDSZ-ből. Csak később tudta meg, hogy hívei ? igaz a legkevesebb szavazattal ? beválasztották a 12 tagú ügyvivői testületbe. Lépésének a 13. helyezett örült, aki így automatikusan a helyére léphetett.

Szóljon hozzá!