ZETApress

hírportál

Kávézói Répacsődület

A pénzeddel szavazol gondolat jegyében fogyasztói forradalom indult Ferencvárosból ma reggel 8 órakor ? tudtuk meg a Ferenc tér 14. szám alatti Gomb Kávézóban tartott délelőtti sajtótájékoztatón, ahol minden fogyasztás értékének 20%-a pelenkázó asztallá és víztakarékos WC-vé változik. Ma este 10-ig minél több követőt várnak a helyszínen!

Az elfogyasztott ételek (őstermelők által felturbózott szendvicsek, sütik) és italok (házi szörpök, kávé, tea, turmix) árából származó bevétel 20%-át a kávézó gazdája környezetvédelmi korszerűsítésre fordítja: lecseréli a WC víztartályait víztakarékosra és felszerel egy pelenkázó asztalt ? mondta el Kocsis Juli, a fél éve működő kávézó vezetője. Ha pedig még ezek után is marad pénz, egy víz témájú fesztivált szervez márciusban, az ENSZ Vízügyi Együttműködésének Nemzetközi Évében.

Farkas Attila jégszobrász mester a Carrotmob mozgalom jelképéből, a répából készít különböző ehető faragványokat. S miért is Carrotmob, magyarul Répacsődület? ? Mert mi, fogyasztók itt nem az ostort használjuk, nem bojkottálunk egy káros terméket vagy gyártót. A pozitív motiváló erőt hívjuk segítségül, és megmutatjuk, hogy egy nagyon egyszerű részvételi lehetőséget kínáló szervezett fogyasztói mozgósítás is el tud érni eredményt! ? mondta el Tömöri Balázs, a Greenpeace budapesti aktivista csoportjának vezetője.

Eseményükkel kedvet csinálnak és bátorítanak mindenkit, hogy boltról-boltra, vendéglőről-vendéglőre, kávézóról-kávézóra változtassa meg a cégek hozzáállását fontos környezeti és társadalmi ügyekhez! Határ nincs, csak a fantáziánk lehet a korlát! Diétára foghatjuk a víz-, villany-, gázórákat, csökkenthetjük a cégek ökológiai lábnyomát, segíthetjük a társadalom kisebbségi csoportjainak integrációját (kismamák, mozgás-, látás-, hallássérültek és más egyéb csoportok). Aki szeretne még többet megtudni a Carrotmobról, az alábbi 2 perces összefoglalóban megnézheti!

[vimeo]http://vimeo.com/2913530[/vimeo]

Hasonló kezdeményezés 2008-ban indult Nagy-Britanniában ? tudtuk meg Annesley Newholm angol vendégünktől. Ott sem a politikusoktól, hanem civil szervezetektől várják, hogy harcoljanak az ügyért. Minél többen vegyünk részt egy új fogyasztói mozgalom hazai indulásában! Kozma Orsi énekesnő és vele együtt sok száz ember aktivizálódhat azért, hogy e pozitív nyomásgyakorlási módszer népszerűsítésével elérje, hogy a Gomb Kávézó kismama- és környezetbarátibb legyen! Ha nekik sikerül, bizonyára sok követőjük akad!

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Carrotmob a Mikszáth téren | ZETApress
  2. Dioráma a Trafóban | ZETApress

Szóljon hozzá!