ZETApress

hírportál

Gerinces Fideszes

Orbán Viktor kérésére 104 kormánypárti polgármester közül 96-an fel sem vették, heten jótékony célra átutalták milliós jutalmukat. Mindössze Töreki István, a Somogy megyei Tarany polgármestere döntött úgy, hogy megtartja, s inkább a Fideszből lép ki ? hallottuk a tegnapi híradásokban. Végre egy bátor ember, aki úgy érzi, hogy megdolgozott a pénzért!

Emlékszem egy gyermekkori mesére. A király tanulni küldi három fiát. A két nagyobb végiglógja az évet, a legkisebb szorgalmasan dolgozik. A tanév lejártakor mindhármukat kifizetik, s bérüket hazaviszik a papának. A király mindhármuktól elveszi a pénzt, s a szemétbe dobja. A két nagyobb nevetve veszi tudomásul, a legkisebb elkeseredik. ? Apám, én ezért megdolgoztam ? mondja könnyeivel küszködve. A király magához öleli, s ráhagyja az országát.

Kár, hogy a száznál is több településvezető közül mindössze egy érezte úgy, hogy neki ez a jutalom jár, megdolgozott érte. Ha a többi nem így érzi, őket kell sürgősen elkergetni, s olyanokat választani helyettük, akik munkának érzik a polgármesterkedést, s nem hobbiból vezetik a városokat, falvakat. S mielőtt bárki azt hinné, hogy csak a Fideszt támadom, 2004 és 2009 között Gyurcsány Ferenccel sem értettem egyet, amikor miniszterelnöki fizetését jótékony célra ajánlotta fel. Számomra ez azt sugallta, hogy nem veszi komolyan az országvezetést, ezért nem vár el érte honoráriumot.

Persze a mesében minden más, mint az életben. Ott a jók elnyerik jutalmukat, a bűnösök megbűnhődnek. Ott a legkisebb fiúé lett az ország, most viszont a 103 polgármester lesz a jófiú, míg a megérdemelt jutalmához ragaszkodó, s ezért bátran kiálló somogyi településvezető kiesik a pártelnök-kormányfő kegyeiből. Ő volt, az egyetlen, aki szembe mert menni a vezérrel, míg a többiek behódoltak neki!

2014-től szétválasztják az országgyűlési képviselői és polgármesteri tisztségeket, s az érintetteknek dönteni kell, melyiket választják. Ha csak egy helyről kaphatják meg fizetésüket, nem lesznek ennyire nagylelkűek. Akkor megbecsülik majd a jutalmukat, s nem mondanak le róla könnyen, hiszen ebből kell majd megélniük! S akkor legalább majd a hétfőn délutánonként a hivatalokban a polgármesterekkel is találkozhatunk, mert nem az Országházban fognak képviselőként szavazni, hanem az amúgy is kevés ügyfélfogadási időben találkoznak lakóhelyük polgáraival!

Szóljon hozzá!