ZETApress

hírportál

Szombathelyi csillagok

Ég és Föld vonzásában címmel jövő év végéig tartó kétéves tudománynépszerűsítő program indult január elsején az MTA, az ELTE és a Vas Megyei TIT szervezésében ? tudtuk meg a délelőtti sajtótájékoztatón, az MTA Széchenyi István téri Székházában.

A projekt megvalósításnak fontos motivációja annak a globális trendnek a megfordítása, amely szerint a diákság körében mérséklődik a természettudományos tárgyak iránti érdeklődés. A projektet megvalósító szervezetek: Magyar Tudományos Akadémia Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Konkoly Thege Miklós Csillagászati Intézet, Eötvös Loránd Tudományegyetem Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, és a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület. A támogatás összege 124 millió 886 ezer 936 forint.

Az Ég és Föld vonzásában ? a természet titkai című kétéves tudományos ismeretterjesztő program célja, hogy az általános iskolás diákoktól a doktoranduszhallgatókig fiatalok széles körének mutassa be a legújabb csillagászati és természettudományos eredményeket és a hazai kutatóműhelyek munkáját. A szervező konzorcium, amely az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont, valamint a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület összefogásával alakult meg, a Magyar Tudományos Akadémia székházában tartja programnyitó rendezvényét.

Tanulmányi kirándulások az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Piszkés-tetői Obszervatóriumába, pályaorientációs tábor, csillagászati témájú előadás-sorozat, tudományos konferenciák Észak- és Nyugat-Magyarországon ? az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium és Multidiszciplináris Kutatóközpont (mint konzorciumvezető), valamint a Vas Megyei Tudományos Ismeretterjesztő Egyesület együttműködésével megalakult konzorcium változatos rendezvényeket szervez a csillagászat iránt érdeklődők számára a következő két évben.

Az Ég és Föld vonzásában ? a természet titkai-projekt programjai közérthetően mutatják be a természettudományok ? kiváltképp a csillagászat ?, valamint a technika eredményeit a fiatal korosztálynak a nyugat-dunántúli és az észak-magyarországi régióban. A szervezők szándéka a diákok figyelmének felkeltése a természettudományok iránt, a kutatói életpálya népszerűsítése az iskolások, valamint a matematika, informatika, mérnöki és természettudományos szakokon tanuló egyetemi hallgatók körében.

Az MTA Felolvasótermében köszöntőt mondott Puskás Tivadar, Szombathely Megyei Jogú Város polgármestere, Surján Péter, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar dékánja és Ábrahám Péter, az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont főigazgatója. Moderátoruk Fábri György, az ELTE rektor-helyettese volt. ? A pályázat egyik célja, hogy mindenki számára közérthetően, egyúttal saját pályánkkal is hitelesen mutassuk be a nagyközönségnek a csillagászat eredményeit ? fogalmazott a projekt rövid ismertetése után Kiss László, az MTA doktora, a Lendület program nyertes kutatója Kalandozásaim a média világában ? csillagászok az ismeretterjesztés ösvényein című előadásában.

A programok egyik helyszíne az MTA Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont Galyatető közelében fekvő, idén ötvenéves Piszkés-tetői Obszervatóriuma, a hazai megfigyelő csillagászat központja. Az eddig csak külön engedéllyel látogatható obszervatórium a projektnek köszönhetően rendszeres nyitvatartási időben várja a látogatókat, élénkítve a turizmust, és így hozzájárulva ezzel a térség gazdasági fejlődéséhez.

Az érdeklődők megismerkedhetnek az obszervatóriumban zajló tudományos munkával, a csillagászati műszerekkel, valamint a konkrét, a helyszínhez köthető tudományos eredményekkel (például kisbolygó- és szupernóva-felfedezésekkel). A szakirányú ? csillagász, asztrofizikai ? képzésben részt vevő egyetemisták laborgyakorlatokon vehetnek részt, amelyek révén bepillanthatnak az obszervatóriumban zajló tudományos tevékenységbe, és ízelítőt kapnak a felfedező kutatásokból. A tudományos rendezvények mellett a szervezők a projekt keretében honlapok készítését és kiadványok megjelentetését is tervezik.

Szóljon hozzá!