ZETApress

hírportál

Csillaguk csillaga

Viszlát Viktor, viszlát Rózsa! Mi vagyunk a jövő kulcsa! ? láttuk tegnap délután Csillag Ádám: Ti vagytok a jövő című másfél perces dokumentumfilmjében a Facebook-on alapított Alternatív Pulitzer-díj átadásán az Alkotmány utcai Politikatörténeti Intézet 1. emeletén.

Csillag Ádám nélkül kevesebbet tudnánk a valóságról ? gondolta karácsonykor a Montréalban élő Orosz József, aki Szegvári Katival, volt televíziós kolléganőjével karöltve felhívást intézett a Facebook népéhez: csatlakozzanak a 100 amerikai dollárral elindított ötletéhez, s adjanak Alternatív Pulitzer-díjat a dokumentumfilm-rendezőnek, operatőrnek!

S hogy miért nem a minden márciusban átadásra kerülő Pulitzer-emlékdíjra terjesztették fel? ? Mert ezt a kitüntetést csak főállású sajtómunkások vehetik át, Ádám viszont évek óta szabadúszó. Csak bal kezét tudja használni ? ezért nem vették fel a tanárképzőbe ? mégis ott van kamerájával minden eseményen, félkézzel forgat, s az anyagot vágatlanul teszi fel a FilmCsillag.net portálra. Azt mutatja meg mindenkinek, amit a tévécsatornák nem mernek leadni!

A felhívásra több mint 168 ezren jelentkeztek, s a pénz is összegyűlt a bankszámlán ? mondta Sándor Erzsi moderátor. A Facebook élőben sugározta, amint a művészek sora köszöntötte a meghatott díjazottat. Előbb Fodor Tamás Bálint György: A radír című írását olvasta fel, majd Gerendás Péter énekelte Bródy János szövegét: Elbúcsúzom! A díjat ? Pápai Gábor alkotását ? Ragályi Elemér operatőr adta át. ? Hajrá Csillag, hajrá Ádám! Legyél púp a rendszer hátán! ? biztatta egykori tanítványát, akinek egy 300 ezer forintos biankót is átadott, melyet mielőbb le kell dolgoznia!

Ádám köszönő szavai után folytatódott a köszöntő. Kútvölgyi Erzsébet G. B. Show: Szent Johanna című drámájából az Orléans-i szűz monológját adta elő, majd Kováts Kriszta és Dóra énekelt. Duettjük után Kovátsék kiegészültek a Göncz Árpád 90. születésnapjára alakult Szabadság-kórus tagjaival. Áldással, békével jövünk ? énekelték a zsidó népdalt Fábri Péter magyar szövegével az amatőr dalnokok, kezükben egy csillagszóróval, majd zsíros kenyérrel, pogival és ásványvízzel ünnepelhettük a díjazottat.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Sajtódíjak ünnepünkön | ZETApress
  2. Leányfaluból Józsefvárosba | ZETApress

Szóljon hozzá!