ZETApress

hírportál

Emléktábla a megmentőnek

Emléktáblát avatott tegnap a Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) az épp 100 éve született zsidó mentőre, Trom Aladárra emlékezve, budapesti szülőházánál, a józsefvárosi Magdolna utca 6-nál. Trom Aladár a vészkorszak idején saját élete kockáztatásával hat magyart mentett meg a biztos pusztulástól.

Az 1913. január 9-én született Trom Aladárnak tettei elismeréseként Izrael állam Holokauszt Emlékhatósága, a Jad Vasem, 2004-ben posztumusz a Világ Igaza-emlékérmet adományozta. A táblaavató ünnepségen Trom András, az életmentő fia, aki szintén apjának köszönheti a túlélést, megemlékezésében hangsúlyozta: a tábla állításának kezdeményezésében ? amelyet a MEASZ felkarolt ? nemcsak személyes okok vezérelték, hanem a többi mintegy 750 magyar életmentőre és az általuk megmentett közel 30 ezer magyar zsidóra is gondolt. Az a cél vezérli, hogy mozgalmat indítson az életmentők leszármazottai és a túlélők körében, hogy minél többen állítsanak egyéni emléktáblát a hősöknek.

Ha csak minden tizedik magyar Világ Igaza emlékére állítanának szülőhelyén emléktáblát, az önmagában 75 helyen hívná fel a járókelők, a helyi lakosság figyelmét arra, hogy voltak olyan honfitársaik is, akik nem csatlakoztak a közönyös milliókhoz, és mertek szembehelyezkedni a fajgyűlölő, rasszista, kirekesztő Horthy-rezsimmel és a nyilas rémuralommal. Törekvésében merít a MEASZ támogatásából és a józsefvárosi önkormányzat pozitív hozzáállásából, ami precedens értékű lehet ? mondta Trom András, aki azon a képen, ahol éppen leleplezik a táblát, egy másik megmentettel, Farkas Attilánéval rántotta le a leplet. Mögötte Kerecsényi Zoltán, a MEASZ ügyvezetője áll.

Szóljon hozzá!