ZETApress

hírportál

Vállalkozók Napja 2012 a MŰPÁ-ban

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) immáron 14. alkalommal rendezi meg a hagyományos év végi ünnepi eseményét, a Vállalkozók Napját, amelyre az ország minden megyéjéből mintegy 500 vállalkozó érkezett. A rendezvény mára a magyar üzleti élet egyik legrangosabb fórumává vált, amely a vállalkozói szektor jelentőségét mutatja hazánk gazdasági életében.

A vállalkozók kiemelkedő munkájának elismeréseképpen, az eseményen magas szintű állami és szövetségi kitüntetések átadására is sor kerül. A gazdasági élet minden szereplője, így a vállalkozók szempontjából is kiemelten nehéz év volt a 2012-es esztendő. A vállalkozói szféra szereplői rendkívüli terheket visznek a vállukon, ám egy ilyen ellentmondásos évben is voltak olyanok, akik sikeresen tudtak működni. Elkötelezettségük, munkájuk, erőfeszítéseik megalapozhatják azt a kilábalást, amelyre a magyar gazdaságnak ma szüksége van.

A 14. alkalommal megrendezett Vállalkozók Napja, mint minden évben, az idén is lehetőséget teremt arra, hogy rövid számvetés készülhessen az elmúlt időszakról és az előttünk álló feladatokról, valamint elismerést kaphassanak a legjobbak. A kitüntetéseket átadta: Szijjártó Péter, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára, Demján Sándor, a VOSZ ügyvezető elnöke, Lits József, a VOSZ Ellenőrző Bizottság elnöke és Czomba Csaba, a VOSZ soros elnöke. A kitüntetési ünnepségen köztársasági elnöki és nemzetgazdasági miniszteri elismerések átadására is sor került: az arra érdemesek Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést (3), Magyar Gazdaságért díjat (9) és Nemzetgazdasági Miniszteri Elismerést (1) kapnak e jeles napon. Az állami- és tárca-kitüntetéseken túl, ebben az évben is a megyei, valamint a regionális szervezetek, az országos szakmai szekciók testületeinek javaslata és a VOSZ elnökség döntése alapján a legsikeresebb vállalkozók az Év vállalkozója-elismerésben (76) részesülnek. A régiók díjait – miként tavaly is – már korábban kiosztották.

Országunk gazdasági helyzete

A VOSZ álláspontja szerint az ország nehéz gazdasági helyzetéből csak összefogással, szívós munkával, és kiszámítható gazdaságpolitikával lábalhat ki. A döntések, a vállalkozásokat érintő lépések fókuszában a termelés növelésének, a Magyarországon megvalósuló magas szintű hozzáadott érték bővítésének kell lennie. A termelő szférában létrejövő egy új munkahely további két-három nem termelő álláshelyet hoz létre, így egy sikeres, szelektív iparpolitika a foglalkoztatási problémákra is megoldást jelenthet!

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége fontos eredménynek tartja a közfoglalkoztatás jelenlegi formáját, megérti és támogatja annak társadalmi célját, szociális jelentőségét. A VOSZ vezetése ugyanakkor a közmunkára csak mint átmeneti, kiegészítő megoldásra, a segély és a nyílt munkaerőpiac közti áthidaló eszközre tekint. A végső célnak a versenyszférán belüli munkahelyek minél nagyobb számban való létrejöttét tekinti.

Fontos eredmény ugyanakkor a foglalkoztatás terén az idén július elsejétől hatályos, új Munka Törvénykönyve. Az új jogszabályt a parlament a vállalkozók lényegi véleményét figyelembe véve fogadta el. Egy új törvény nem képes új munkahelyeket létrehozni, de a modernizált jogszabály több lehetőséget, szélesebb mozgásteret és rugalmasságot biztosít a munka világában, így hosszabb távon javíthatja a gazdaság versenyképességét. Hozzájárulhat a már meglévő állások megőrzéséhez a kormány által bejelentett Munkahelyvédelmi Akcióterv, amely a VOSZ egyértelmű támogatását élvezi.

Prima és Prima Primissima

A kis- és középvállalkozók adják a hazai foglalkoztatás gerincét, a magyar munkavállalók több mint kétharmada a hazai kisebb, és közepes cégeknél találja meg számítását, megélhetését ma is. A vállalkozók azon túl, hogy a közösség, a társadalom tartóoszlopaiként az adó- és járulékbevételek zömét termelik meg, helyben egyéb célokat is támogatnak. Elkötelezettségük révén ? és a VOSZ összefogásában ? szűkebb lakóhelyük szervező erejévé nőtték ki magukat, támogatják a sportot, a kultúrát, az oktatás, a természetvédelem és a közösségépítés helyi kezdeményezéseit.

A VOSZ kiemelkedő társadalmi missziójának megtestesítője az idén 10 éves jubileumát ünneplő, Demján Sándor által alapított Prima Primissima-díj, amelyet mind országos, mind megyei szinten mára a legnevesebb díjak között tartanak számon. Az országos és területi Prima-díjakat kiegészíti szintén az alapító Demján Sándor kezdeményezésére indított Junior Prima-díj. Ezzel a jövő reménységei kapnak értékes elismerést.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jubileumi díjátadás | ZETApress

Szóljon hozzá!