ZETApress

hírportál

A pedálos Moszkvics mindent vitt

Van, aki 4000 gyűszűt, van, aki százéves tűzoltókészülékeket gyűjt, a legnépszerűbbnek azonban egy pedálos Moszkvicsokat halmozó úr bizonyult a Vatera.hu pályázatán. Ötszáz gyűjtő, majd’ húszezer szavazat, félmillió forint össz-nyeremény az ország legnagyobb online piactere által szervezett, az ország legszenvedélyesebb gyűjtőjét kereső pályázat mérlege.

Félezer pályázó közül került a top 10-be, végül 4994 vokssal nyerte a Vatera legszenvedélyesebb gyűjtőket kereső pályázatát, és az ezzel járó 250 ezer forintos fődíjat a retro játékautókat gyűjtő vonyarcvashegyi Tóth Attila. A már hivatalosan is az ország legfanatikusabb gyűjtője 103 pedálos Moszkvicsot számláló kollekciójával érdemelte ki a hírességekből álló zsűri és a közönség elismerését.

Gyerekkorom óta rajongója vagyok a kisautóknak, gyűjteni mégis csak akkor kezdtem őket, amikor a saját fiamnak vásároltam meg az első darabot, 13 évvel ezelőtt. A második születésnapjára vettem neki, majd ezután minden alkalomra kapott egyet, míg végül 50 darabot számoltunk meg. Azóta hivatalosan is gyűjtőszenvedélyről beszélhetünk. Nyaranta nemzetközi gyermekversenyeket rendezek a Balaton-parton, az ideit thaiföldi, a tavalyit német kisgyerek nyerte meg ? mondta a boldog apuka, akit nyolcéves kisfia kísért el az Akváriumba.

A szép számú gyűjteményből azt az eredeti, világoskék kisautót tartja kedvenceként számon, amelyet ugyanabban az évben gyártottak, amikor ő maga is született: 1969-ben. Neki is kétévesen lett az első autója, mely ma már nincsen meg. A nagy becsben tartott pedálos járművet a Vatera pályázatának délelőtti nyereményátadó gáláján is megcsodálhattuk az Erzsébet téri Akváriumban. Garázsában mégsem Moszkvics, hanem Mercedes és Saab parkol.

A mini-tárlaton a pályázat gyűjtőszenvedéllyel szintén jócskán megáldott, celeb-zsűrije is bemutatta gyűjteményét. ?Pontosan tudom, milyen egy-egy új, különleges darabra vadászni, megtalálni, végül megszerezni ? mondta Joshi Bharat, aki közel 20 éve gyűjt Beatles-relikviákat és adott már 150 ezer forintot is egy hőn áhított darabért. ? Örülök, hogy olyan embereket ismerhettem meg a verseny alatt, akik bizonyították, hogy valóban van szenvedély a magyar gyűjtőkben ? tette hozzá. A gyűjtemény része egy olyan kézitáska is, melyet mindig a fellépésükre siető zenészek kezében láthattunk a ’60-as években.

A műsorvezetővel zsűri társa, a mára szinte védjegyévé vált baseballsapkákat halmozó Fluor Tomi (Karácson Tamás) is egyetért: ? Elképesztő gyűjteményeket láttunk. Az én kedvencem a kéttonnás mozigép-kollekció volt, és az az úr, aki 60 éve gyűjti a világ különböző pontjairól a nevére címzett leveleket. Bhutántól Grönlandig szinte mindenhonnan kapott már egyet. A bhutánit az épp nászútján lévő Karl Habsburg (Habsburg Ottó fia) és újdonsült hitvese küldte, mert olvasták odakinn, hogy egy magyar úr képeslapokra vár. Ez nagyon jó sztori volt! ? lelkesedett a rapper.

A legkülönlegesebb cipőit megmutató Horváth Évának is volt favoritja: a műsorvezetőnő odáig volt a 2500 darabot számláló pandamaci-gyűjteményért, mellyel gazdája, Rákóczi Dóra 2990 szavazattal a második helyen végzett a szavazáson. Harmadik helyezett 2193 szavazattal Mészáros Józsefné, Magdi lett gyűszűgyűjteményével. Évi karácsonyra tervezett jótékonysági árverést cipőiből, de az időpont már foglalt volt, így el kell halasztania tavaszra, húsvétra.

A Gyűjtemény kategóriánk sikere adta az ötletet, hogy megkeressük Magyarország legfanatikusabb gyűjtőjét, illetve megnézzük, mi mindent gyűjtenek az emberek ? mondta Lunczner Ádám, a Vatera.hu marketingvezetője. Az oldal indulása óta az egyik legnépszerűbb termékcsoport a Gyűjteményeké, mind a feltöltött termékek számát, mind az átmenő forgalmat tekintve. ? Néha minket is meglep, milyen összegeket áldoznak a vásárlók egy-egy értékesebb, különlegesebb darabért: nem ritka, hogy milliókról van szó.

A 4 hétig tartó pályázat első szakaszában bárki feltölthette gyűjteményét az online piactér oldalára, amelyek közül a hírességekből álló zsűri választotta ki a számára legérdekesebb 10 kollekciót. A top 10-be került gyűjtemények között már a közönség szavazatai döntöttek. A negyedmilliós főnyeremény mellett a szavazók között is kisorsoltak 250 ezer forintot, amelyet szintén a hivatalos díjátadón vehetett át a szerencsés nyertes. Tóth Attila a nyereményből ötvenezer forintot felajánlott az erdélyi Dévai Alapítványnak, melyet további ötvenezerrel a Vatera.hu nevében Lunczner Ádám marketingvezető is megtoldott.

Szóljon hozzá!