ZETApress

hírportál

Megújult a gyógyfürdő

Szentes Tamás, Budapest Főváros egészségügyi és szociális ügyekért felelős főpolgármester-helyettese és Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. vezérigazgatója adta át ma délelőtt a megújult Rudas Gyógyfürdőt. A kivitelező Kalotherm Zrt-t Szabó Lajos elnök képviselte. Fotóink Lantai József felvételei.

A félmilliárd forintos összköltségű beruházással nem csupán a történelmi fürdő külső homlokzata újult meg, de kényelmesebb lett annak használata és hatékonyabbá vált az üzemeltetése is. A Budapest gyógyfürdői és Hévizei Zrt. további fejlesztéseket tervez annak érdekében, hogy még tovább növeljék a Rudas versenyképességét, emeljék Budapest fürdővárosi rangját, és javítsák hazánk turisztikai vonzerejét.

Befejeződött a Rudas Gyógyfürdő és Uszoda félmilliárd forintos műemléki rekonstrukciója és turisztikai fejlesztése. Budapest számára kiemelt jelentőséggel bír a turizmus és ezen belül a gyógy-idegenforgalom fejlesztése ? tudtuk meg a helyszíni bejárással és ünnepi fogadással egybekötött sajtótájékoztatón. A főváros hazánk legvonzóbb idegenforgalmi célpontja, amely tavaly 2,8 millió külföldit látott vendégül. Ma minden tizedik fővárosi munkahely a turisztikához köthető, az ágazat a budapesti bruttó hozzáadott érték közel hét százalékát állítja elő. A Rudas Gyógyfürdő megújításával a főváros kulturális értékeink megőrzéséhez is hozzájárult, de saját vagyonát is gyarapította, hiszen a törökfürdő több mint 300 éve áll a főváros tulajdonában.

Rudas Gyógyfürdő fejlesztése során a múlt értékeinek megőrzését tartották szem előtt, ám a jövő technológiájával szerelték fel a létesítményt. A homlokzatot és a tetőszerkezetet az 1800-as évek végi állapotnak megfelelően állították helyre, korabeli fotók és tervrajzok alapján. így a fürdő hírnevéhez és múltjához méltó népségével díszíti a Duna part világörökség részének nyilvánított szakaszát. Az épületet akadálymentessé tették, korszerűsítették a fűtési, a szellőztetési és a világítástechnikai rendszereket, az ablakokba pedig a legmodernebb hőálló üveget szerelték be.

Elegánssá és kényelmessé vált az előcsarnok, amely immáron visszatükrözi az ódon irdő és az uszoda patináját. Az új büfét mind a fürdőben tartózkodó, mind pedig a fürdő területén kívül várakozó vendégek használhatják, és egy jeggyel lesz használható a gőzfürdő és az uszoda közötti rész is. A mintegy félmilliárd forintos beruházást 393 millió forinttal támogatta az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési lapja. A projektről Szabó Lajos, a kivitelező a Kalotherm Zrt. elnöke beszélt.

A korszerűsítési programtól azt várjuk, hogy növekedni fog a 440 éves fürdő turisztikai vonzereje, így a vendégforgalma is ? emelte ki a szalagátvágás előtt Szőke László, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei (BGYH) Zrt. vezérigazgatója, majd hozzátette: a társaság további fejlesztéseket tervez annak érdekében, hogy javítsák a Rudas Gyógyfürdő versenyképességét, és szolgáltatási kínálatát.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megújult a Lukács Fürdő | ZETApress

Szóljon hozzá!