ZETApress

hírportál

Mindszentyről a Felsőházban

Isten szolgája címmel zajlott konferencia ma délelőtt a Parlament Főrendházi-termében a 120 évvel ezelőtt Csehimindszenten Pehm József néven született Mindszenty József hercegprímás életéről a Mindszenty Társaság szervezésében Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke, a Mindszenty Társaság ügyvezetője elnökletével.

A levezető elnök üdvözlő szavait Dr. Bábel Balázs Kalocsa-kecskeméti érsek úr gondolatai követték Mindszenty bíborosról. Bemutatta a Mindszenty Társaság 2. tanulmánykötetét, melyben ösztöndíjasaik írásai olvashatók. A könyv a lakitelki Antológia Könyvkiadó gondozásában jelent meg, melynek vezetőjét, Agócs Sándor költőt, szerkesztőt tegnap este Márton Áron-emlékéremmel jutalmazták az Uránia moziban.

A könyvbemutatót a Mindszenty-ösztöndíjasok előadásai követték. Bank Barbara történész Mindszenty és az internálótáborok kapcsolatáról beszélt. Tabajdi Gábor történész, a Fehér Hollók munkacsoport tagja Mindszenty a Parlamentben címmel értekezett. Vörös Géza történész, levéltáros Boldogok vagyunk, hogy elment az öreg ember címmel Mindszenty emigrációs évei alatti megfigyelését mutatta be az. Soós Viktor Attila történész, a Fehér Hollók munkacsoport tagja, Óvári Miklós KB titkár Mindszentyvel kapcsolatos gyűjteményébe engedett bepillantást.

A negyedórás szünet után a Mindszenty-emlékérmek (Szabó Lajos fiam Béla alkotása) átadása következett: az elsőt a Budapest XVI. kerületi Hittel a Nemzetért Alapítvány, a másodikat a 84 éves Dr. Szabó Ferenc SJ jezsuita szerzetes kapta. Őket Horváth Béla, az MDF 1990-94-es és az FKGP 1998-2002-es képviselője, valamint Soós Viktor Attila, a Mindszenty Társaság titkára laudálta. Utánuk újabb három beszámoló következett. Déri Péter, Csehimindszent plébánosa elmondta, hogy Mindszenty engesztelő imaestet tartanak minden hónap 29-én templomukban. Fukszberger Imre, a 384 lakosú település polgármestere Mindszenty József szülőházával kapcsolatos terveiket ismertette, majd Kovács Gergely okleveles posztulátor, a Mindszenty Alapítvány képviselője beszélt Mindszenty József boldoggá avatásának helyzetéről.

Lezsák Sándor zárszava és a Himnusz eléneklése után megkoszorúztuk a Parlamentben Mindszenty József emléktábláját. Ebben a szobában, a Szabad Kossuth Rádió stúdiójában mondta el 1956. november 3-án, szombaton 20 órakor híres rádióbeszédét, s a szovjet tankok másnap hajnali bejövetelekor innen menekült be a közeli amerikai nagykövetségre. Pálinkás-Pallavicini Antal őrnagy rétsági Hunyadi-páncélosai október 30-án szabadították ki felsőpetényi fogságából, ahol az 1948. december 26-i letartóztatását követően raboskodott, így a 8 év bezártság után alig 4 napot tölthetett szabadon.

Szóljon hozzá!