ZETApress

hírportál

Szélturbinák Ferihegyen

Sikeresen vizsgáztak a repülőtéri szélturbinák az erős nyári viharok idején is, melyeket egy környezetvédelmi célú kutatás-fejlesztési program keretén belül indított a Budapest Airport ? tudtuk meg délelőtt a Hadüzenet a széndioxidnak című sajtóbejáráson.

A beruházással az üzemeltető ismét komoly lépést tesz a megújuló energiaforrások alkalmazása érdekében, mivel a speciális berendezéseknek köszönhetően tovább csökken a széndioxid-kibocsátás a repülőtéren. A berendezést és annak működését egy kibővített repülőtér látogatáson ismerhettük meg ma délelőtt. Találkozónk helyszíne délelőtt 10-kor a T1 Terminál A-porta volt, ahonnan Fülöp Tamás közkapcsolati és CSR specialista, a Budapest Airport Zrt. Közösségi kapcsolatok, környezetvédelem és működésbiztonság igazgatóság munkatársa és kollégája, Ferenc két Ford Tranzittal vitt körbe a repülőtéren.

Mivel a látogatás a repülőtér szigorított biztonsági területét (SRA) is érintette, a beléptetéshez személyi adatainkat ? név, édesanya leánykori neve, születési hely és idő, személyi igazolványszám és állandó lakcím ? már hetekkel korábban meg kellett adnunk. A biztonsági zónába lépés előtt alapos személy- és csomagátvilágítást kellett elszenvednünk. Még a cipőnket és a derékszíjunkat is le kellett vetnünk, s a detektoros kapun való áthaladás után, de még a fémkeresős vizsgálat előtt tetőtől talpig végigtapogattak mindenkit a Fegyveres Biztonsági Őrség (FBŐ) szakemberei.

A látogatás alkalmával a levegő- és vízminőségmérő műszerek mellett felkereshetünk több repülőtéri helyszínt (napkollektorok, forgalmi előtér, futópályák), melyek érintettek a környezet védelme és az energiaracionalizáció érdekében tett erőfeszítéseink kapcsán. A háromórás benti lét alatt a fotósok és operatőrök alaposan kihasználták a számunkra biztosított fényképezési és filmezési lehetőségeket. Nagy élményt jelentett mindannyiunknak, amikor a fénysoron állva figyelhettük, amint a leszálló repülők kis magasságon áthúztak felettünk. Ugyanezt a felszálló képekkel már nem tehettük meg!

Szóljon hozzá!