ZETApress

hírportál

Kerekes alternatívák

Ismét alternatív hajtású járművek versenyeznek Budapesten. MVM Energia Futam lesz ma reggeltől délutánig a Lánchíd pesti hídfőjénél, a Széchenyi téren. Az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. idén is megrendezi Budapesten az MVM Energia Futamot, az Alternatív Hajtású Járművek Versenyét a Mobilitási Héten, a mai Autómentes Napon.

A tavalyi, európai fővárosban elsőként megtartott hagyományteremtő indulást követően idén a napelemes autók, különleges prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos versenyautók és motorok csendes versenye mellett, az MVM Jövő Hídja rendezvény fiatal mérnökei mutatják be a fenntartható jövő tudományos eszközeit.

Tavaly ősszel kimagasló érdeklődés igazolta, hogy egy modem, izgalmas verseny keretei között is népszerűsíthető a környezettudatos gondolkodásmód, az alternatív, tiszta energiaforrások használatának bemutatása, az érdeklődés felkeltése. Az MVM Csoport tevékenysége során mindig is támogatta és elősegítette a nemzeti klímapolitikai célok megvalósítását, továbbá elébe ment a hazai és európai igényeknek. A társaságcsoport 2012-ben folytatja egyedülálló kezdeményezését, amelynek célja idén is a lakosság környezettudatosságának erősítése és az Európai Unió energetikai stratégiai célkitűzéseinek támogatása.

Modem szemléletű, felelős nemzeti vállalatcsoportként az MVM felismerte, hogy a kreativitás és az innováció eszközeit kell a véleményformálás szolgálatába állítani, ezért a programsorozat idén a korábbiaknál is interaktívabb, meghökkentőbb, szórakoztatóbb elemekkel bővül majd.

Az MVM Magyar Villamos Művek feladatának érzi, hogy felhívja a figyelmet a széndioxid-kibocsátásmentes alternatív energia előállításának és felhasználásának jelentőségére, ezzel missziót vállalva a szemléletformálására ? mondta el Baji Csaba, az MVM Csoport elnök-vezérigazgatója az eseményt beharangozó sajtótájékoztatón. Hozzátette még, hogy az idei MVM Energia Futam az MVM Jövő Hídja programmal közösen olyan egyedülálló, környezettudatos, innovációs és interaktív kiállítást eredményez, amely egyedülálló Európában és teljes mértékben Zöldárammal üzemel majd.

Az MVM Partner Zrt. az MVM Csoport leányvállalata néhány hónapja mutatta be környezetbarát Zöldáram termékét, amely garantáltan megújuló forrásokból származó villamos energiát kínál a KKV- és a nagyvállalati szektornak. Petis László a verseny technikai igazgatója elmondta, hogy közel 40 járművel regisztráltak az MVM Energia Futamra, amelyek között nemcsak prototípusok, hanem átalakított szériaautók és motorok is szép számmal szerepelnek.

A Futam ? a csendes verseny

A Futamon zömmel azok a ma is elérhető zöld technológiák vonulnak majd fel, amelyeket a járműgyárak akár már ma felhasználhatnak a környezet megóvása érdekében, de rajthoz állnak majd egyedi prototípusok, átalakított szériaautók, elektromos hajtású motorok, gokartok, napelemes és sűrített levegő hajtású járművek is, amelyek egytől-egyig károsanyag-kibocsátásmentesen üzemelnek. Nem utolsó szempont, hogy a járművek nem járulnak hozzá a környezet zajszennyezéséhez sem, hiszen az alternatív hajtású járművek robbanómotoros társaikkal ellentétben szinte hang nélkül siklanak.

A szigorú szabályok alapján szervezett versenyek közben, a gyerekeknek egész nap lehetősége lesz kipróbálni az elektromos meghajtású gokartokat, és délután a felnőttek számára szervezett szériaautó tesztelésére van mód. ? Az MVM Csoport azt kívánja bemutatni, hogy az általunk támogatott környezetbarát technológia a mai ember számára is immár elérhető. Az eseményről nem hiányozhatnak az ismert, közéleti személyek sem, így különleges versenyzésre hívtuk többek között Kokót, Kozmann Györgyöt, és Görög Zitát, akik elektromos gokartokkal szállnak versenybe a Famous Kupáért ? mondta el Felkai György, az MVM kommunikációs igazgatója.

Az MVM Energia Futam szombati programja, Alternatív Hajtású Járművek Versenye: 07.30-09.00 szabadedzés, 09.00-10.25 időmérő edzések, 10.30-10.50 motorkerékpárok versenye, 11.00-11.30 napenergia meghajtású járművek és tanulmányautók versenye, 11.45-12.15 átalakított szériaautók versenye, 12.30-13.30 prototípusok és versenyautók versenye, 12.55-13.05 szünet a zöldáram töltésre, 14.00-14.30 Famous futam ? MVM Elektra Gokartverseny, 15.00-15.30 eredményhirdetés és díjátadó, 15.00-19.00 szériaautók tesztje, 15.30-19.00 nyitott boxutca.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Nappal a győzelemért | ZETApress

Szóljon hozzá!