ZETApress

hírportál

Jó irányba mozduljunk!

Mozdulj a jó irányba! ? címmel Európai Mobilitási Hét (EMH) lesz szeptember 16-22-e között. Magyarország ? ahogy már évek óta ? a legjobbak között szerepel a programsorozatban, nemzetközi összehasonlításban ugyanis kimagasló a hazai települések részvételi aránya.

A vasárnaptól jövő szombatig tartó programsorozat mottója: Mozdulj a jó irányba! Az egy hetes kampány célja, hogy az önkormányzatokat a fenntartható közlekedést szolgáló intézkedések bevezetésére ösztönözze, és a gépkocsin kívüli egyéb járművek használatára hívja fel a figyelmet. E célok érdekében számos önkormányzat szervez programokat országszerte. A hazai települések részvételét az infrastruktúráért is felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium koordinálja ? tudtuk meg sajtósaiktól.

Három nappal a rendezvény kezdete előtt már mintegy 2000 település jelezte csatlakozását a kezdeményezéshez Európa szerte. Hazánk jelenleg Spanyolország és Ausztria után a harmadik helyen áll nemzetközi összehasonlításban, hiszen már 103 önkormányzat csatalakozott a kezdeményezéshez. A mostanáig jelentkezők között vannak olyan résztvevők (ilyen pl. Budapest Főváros Önkormányzata is), amelyek az egész Mobilitási Hetet megrendezik, mások zömében a szeptember 22-i Autómentes Napon szerveznek programokat.

Az Európai Mobilitási Hét keretében szeptember 20-án, a városligeti Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum ad otthont a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Vidékfejlesztési Minisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt, a környezettudatos és biztonságos közlekedésre nevelő rajz-, fotó- és családi kreatív pályázat eredményhirdetésére és díjátadójára. A Közlekedési Múzeum előtti parkolóban és annak környékén 12 és 16 óra között Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Napot szervez a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, Budapest Főváros, a BKK-Budapesti Közlekedési Központ és közlekedésbiztonsági partnerei az Élet Úton program keretében.

A programok során a gyerekeknek lehetőségük lesz kipróbálni magukat többek között kerékpáros ügyességi versenyen, KRESZ-vetélkedőn, a gyalogos traffipax-szal lemérhetik, milyen gyorsan tudnak futni, a BringaMánia Parkban kicsinosíthatják biciklijüket, és látványos bringás bemutatókat is végigizgulhatnak. A részletes program idekattintva elérhető.

Az NFM önálló standdal jelenik meg szeptember 22-én az autóforgalom elől lezárt Andrássy úton a Fővárosi Autómentes nap rendezvényén, ingyenes zenés- táncos produkciókkal, közlekedésbiztonsági játékokkal, kézműves foglalkozásokkal várva a családosokat. A rendezvény háziasszonya és egyik fellépője Keleti Andrea táncművész lesz. Az NFM Pavilon programjai idekattintva olvashatók. A MÁV-START Zrt. és a GYSEV Zrt. a teljes Mobilitási Hét ideje alatt ingyenesen szállítja a kerékpárokat, számos vidéki helyszínen a helyi közösségi közlekedési vállalatok nyújtanak ingyenes és kedvezményes szolgáltatást az Autómentes Nap alkalmából.

Szóljon hozzá!