ZETApress

hírportál

A gazdag Cegléd és kistérsége

Földi László országgyűlési képviselő, Cegléd polgármestere szép, vetített képekkel, színes, igényes tájékoztatókkal mutatta be sikeres és gazdag városát és kistérségét az újságíróknak a MÚOSZ Vörösmarty utcai Sajtóházában. Dr. Elek Lenke, a MÚOSZ Turisztikai és Gasztronómiai Szakosztály elnöke hívott meg ide.

A programot Lenke és munkatársa, Kőhalmi Dezső vezetőségi tag vezette fel. A polgármester után a számos ceglédi múzeumról, például a Sportmúzeumról, a Dob- és Vaskályha Múzeumról Reznák Erzsébet, a jól ismert Kossuth Múzeum igazgatója beszélt ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától. Kiemelkedő termál adottságokkal is rendelkezik Cegléd városa az Alföld kapujában. Ilyen a Ceglédi Gyógyfürdő és Szabadidő Központ is, amely az Önkormányzat tulajdona. Az érkezőket szállás, strand és élményfürdő, gyógyellátás várja. Erről Varju Tamás, a fürdő üzemeltető igazgatója gondoskodik.

Érdekes volt megtudnunk, hogy Abonyban van országunk legfelkapottabb magánállatkertje kis- és nagyvadakkal, oroszlánokkal is, évente legalább ötezer látogatóval. A családi vállalkozást, a MagánZoo parkot ötletadó alapítója, Tóth Ádám mutatta be. A zamatos Bolyhos Ágyas pálinkát Minden cseppjében gyümölcs jelszóval Jónás József, a Bolyhos és Fia Bt. marketing-vezetője kínálta nagy sikerrel az újságíróknak. Újszilváson az egész Kárpát-medencében híres igazi hungaricumként várja az odalátogatókat. Benne van a II. Magyar Világkiállításon, idén júliusban megjelent Hungaricum könyvben is. Aperitifként ittuk a kóstolón.

Imregi Tibor, az Imregi Családi Vendéglő ügyvezetője díszmagyarban, szépen beöltözött mesterszakácsával kínálta a ceglédi laskát. A ?ceglédi öreg laska? receptjével még a szép kerámia tálat is ajándékba adta az újságíróknak. A laskához Klément György hegybíró, a Ceglédi Kistérségi borokat kínálta, például a Fisher Parti Rosét, a Cigleborum Rajnai Rizlinget, a Cserszegi Fűszerest, a Cabernet Sauvignont. A kóstolón nekem a Cabernet Sauvignon ízlett a legjobban.

A bor jegyében városi ünnepek is voltak, például: Nyitott Pince Napja, a Bor- és Laskafesztivál. A borok kiváló minőségűek, a borászok boraiban ott az ember. A kunsági borvidék az ország legnagyobb kiterjedésű bortermő vidéke. Földi polgármester is méltatta az itt egyre elismertebbé váló borkultúrát. A bor után már csak a Békebeli Cukrászat bemutatkozása került a figyelem középpontjába. Lajos Mary, a Cukrászat felelős szakmai vezetője kínálta a Kossuth Lajos kedvelte csokoládés kalácsot és egyéb finomságokat.

Szép, nemzeti viseletben bemutatkozott még a Ceglédberceli Német Nemzetiségi Kultúregyesület is, felvillantva képekben a vasútállomást, a helyi nevezetes épületeket, de a keserű múltat, a Málenkij robotot, a kitelepítést is. Örülök, hogy megismertem Ceglédet és kistérségét, s ez után jómagam is szívesen bíztatok másokat, hogy ismerjék meg. Befejezésül még átnyújtom az ízletes és olcsó ?ceglédi öreg laska? receptjét.

A kockára vágott füstölt szalonnát zsírjára pirítjuk, a zsír felét leszűrjük, s ezen aranysárgára pirítjuk a szárított, tört laskát.A szalonnás részre apróra vágott vöröshagymát teszünk, s üvegesre pirítjuk. Paprikát, paradicsomot adunk hozzá, s tovább pirítjuk. A tűzről levéve fűszerpaprikát adunk hozzá. Beletesszük a karikára vágott zöldséget, répát, burgonyát, s kevés víz hozzáadásával megpároljuk. Sóval, borssal ízesítjük.

A félfövésben lévő zöldségekhez adjuk a füstölt szalonna zsírján pirított laskát. Felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje, s lassú tűzön főzzük. Folyamatosan pótoljuk a folyadékot, amit a tészta felvesz, hozzáadjuk a füstölt kolbászt, s készre főzzük. Törekedjünk arra, hogy szinte az összes levet elfőzzük alóla. Az utolsó pár percben friss vágott petrezselyemmel megszórjuk. Ínyencek főzhetik borsóval vagy szegfűgombával is. Forrón tálaljuk, s kovászolt házi cipóval ajánljuk alföldi vörösborral.

Szóljon hozzá!