ZETApress

hírportál

Újra Újpestig hajózhatunk

Pár heti leállás újra eljuthatunk a BKV hajóival a Dunán Újpestre. Megint közlekedik a D11 járat a Kopaszi-gáttól az Árpád útig. A járatot augusztus 15-én a Duna alacsony vízállása miatt megszüntették, s a hajók a Jászai Mari tértől észak felé csak a budai oldalon, a Római fürdő végállomáson kötöttek ki.

Délután a Hungária hajóval jöttem Újpestről dél felé. A járattáblán déli végállomásként továbbra is a Haller utca szerepel, holott a hajók már július 11-től nem kötnek ki itt, minden járat végállomása a Kopaszi gát. A Haller utcai gyalogos aluljáró azóta sem lett felújítva, most is hajléktalanok lakják, pedig Vitézi Dávid, a BKK vezérigazgatója június végén szeptember elejére ígérte. Mivel az aluljáró egy félkész magas ház zárt építési területére vezet, megnyitása a ház tavaszi elkészültéig nem is várható.

Csak néhányan utazunk a fedélzeten, s az első megállóban, a Meder utcánál sem szállnak fel sokan. A Népfürdő utcánál is kevesen jönnek, s a Margit hídnál is csak néhányan álldogálnak a parton. A 40 perces hajózás után magam is kiszállok, mivel az út további részét korábban már beutaztam. Épp három hete, augusztus 22-én délelőtt a Várheggyel jutottam el a Margit-hídtól a Római partra. Olyan alacsony volt akkor a vízszint, hogy a Népfürdő utcánál a stég nem is ért bele. Akkor nem is tudott a hajó Észak-Pesten kikötni, azért csak a D12 járat közlekedett Római part és a Kopaszi-gát között. Mint a hajóvezető elmondta, megint apad a víz, így újabb korlátozások várhatók, reméli viszont, hogy a téli jégzajlásig nem fog leállni a hajóforgalom!

2 hozzászólás

  1. Ma újra leállt az észak-pesti BKV hajóforgalom. Mivel a Duna alacsony vízállása miatt a Népfürdő utcánál, a Meder utcánál és az Árpád útnál nem tudnak kikötni a hajók, a D11 járat nem is közlekedik. Hétköznap a D12, hétvégén a D13 jár Kopaszi-gát és Római fürdő között. A vízszintcsökkenést a bősi zsilip tegnapelőtti megsérülése okozta, ezt észlelte tegnap a hajóvezető. Nem csak a pesti, de a budai oldalon is kimaradnak megállók, a hajók az Óbudai-szigetnél és a Gellért térnél sem tudnak kikötni. Vajon meddig marad ez így?

  2. Év végén leállnak a BKK hétvégi hajói: a 2013. január 1 ? március 14. közötti hideg időszakban munkanapokon csak a D11-es hajójárat közlekedik rövidebb üzemidőben, csúcsidőszakban óránként, csúcsidőszakon kívül kétóránként a Kopaszi-gát (Rákóczi híd) és az Árpád út (Újpesti vasúti híd) között. A munkanapi D12-es és a hétvégi D13-as viszonylatok a minimális utasforgalom miatt egyáltalán nem közlekednek, így a Margitsziget és a Rómaifürdő BKV-hajókkal nem lesz megközelíthető.