ZETApress

hírportál

Milliomosra várva

A tavaszi Legyen ön is milliomos! sorozat végén Vágó István műsorvezető úgy búcsúzott el a közönségtől, hogy ősszel talán a vetélkedő nem folytatódik tovább. Úgy látszik ez csak az ilyenkor szokásos mellébeszélés volt, mert a héten már elkezdődtek a felvételek. Ma délelőtt nekem is sikerült beülnöm a közönség soraiba a Campona melletti új stúdióban.

Fél tízkor kellett gyülekeznünk a hétemeletes épület földszintjén több mint százan. Türelmesen üldögéltünk, senki sem foglalkozott velünk. Voltak köztünk jócskán fizetett statiszták, őket saját szervezőik regisztráltak. Zömük már hétfő óta részt vett a felvételeken délelőtt és délután egyaránt.

A forgatás havonta egy hetet vesz igénybe. Minden nap egy hetet ? hétfőtől péntekig tartó öt napot ? vesznek fel. Nekünk nem mondták meg, hogy épp melyik hétnél tartunk, de ezt majd kiszámolhatjuk akkor, ha a vetélkedősorozat az RTL Klubon este fél 8-kor elkezdődik. Délelőtt háromnapi, míg délután a fél négyes gyülekező után kétnapi agyagot rögzítenek.

Tíz óra helyett fél 11-kor engednek a stúdióba, de nem közlik velünk a csúszás okát. Odabenn Kálmán, a bemelegítő ember mondja el a tudnivalókat. Új szabályként említi, hogy ezentúl minden játékosjelölt öt napon át próbálkozhat a sorkérdésekkel adásba kerülni, s csak utána búcsúznak el tőle. A tíz székben hárman most ülnek először, s a hét régi jelölt közül egynek már csak most van lehetősége a játékba kerülésre. Nem sikerült neki, de ne fussunk ennyire előre.

Meri, vagy nem meri?

Visszatérő játékossal kezdődik a felvétel. Hősünk már megfejtette a nyolcszázezres kérdést, segítsége viszont elfogyott. A másfélmillióssal kezdi a napot, s eléggé bizonytalan. Tudta, vagy nem tudta, merte, vagy nem merte, most ne firtassuk. Izgalmasabb lesz a műsor, ha nem tudjuk előre az eredményt.

A stúdióban az első két közönséges sorba a fizetett statisztákat ültették, míg a további kettőbe a hozzám hasonló egyszerű nézőket. Amíg a sorkérdés feladása előtt kiszerelik középről a székeket, Kálmán Legyen ön is időmilliomos!-t játszik az egyik fizetett nézővel. Öt kérdést kell megválaszolni értékes nyereményekért, melyek megérdemlik, hogy részletesen felsoroljuk őket.

Az első válasz díja egy pohár ásványvíz buborék nélkül, a másodiké ugyanez buborékkal, a harmadik kérdés helyes megválaszolása után ezt már üvegpohárban szolgálnák fel, s a negyedik jó válasz után citromkarikát is vágnának bele. Megállni nem lehet, Így ezek csak szimbolikus lehetőségek. A játékos felezhet, telefonálhat és a közönség segítségét is kérheti. Így lehet aztán eljutni az ötödik kérdésig, melynek abszolválása egy ásványvizes flakont eredményez.

A fiatalembernek nem erőssége egyik téma sem. Már az első kérdésnél gondban van Kabir Bedivel. Mivel sosem hallott még a maláji tigrisről, így a maláji kígyót választja. Hosszas rábeszélésre a maláji cápa és a maláji rozmár után végre a jó választ is eltalálja. A többi kérdésben sem remekel, az ötödikben aztán Handel Vízi zenéjét Bachnak tulajdonítja, de előtte Ravellel és Gershwinnel is szimpatizál. Se citrom, se ásványvíz, se üvegpohár, de vigaszdíjnak ott a csapvíz a férfivécében. Mivel nem nyert flakont, ihatja a tenyeréből.

Az újoncok elég jól nyomnak, ketten is adásba kerülnek. Más kérdés, hogy ott már kevésbé remekelnek. Hogy átlépik-e a százezres küszöböt, vagy pénz nélkül mennek haza, most nem árulom el. Lényeg, hogy utánuk olyan játékos kerül a székbe, aki tud is valamit. Sorra válaszolja meg a kérdéseket, sorra használja el a segítségeket, s már csak a telefon marad. Szerencsét hoz-e neki, vagy nem, az most a vájt fülű játékvezetőn múlik.

Közönségszavazat a telefonálásról

Segítője már a négy válasz elhangzása előtt megadja a jót. A versenyző hisz is neki, s már jelölni akar, de István nem hagyja. Rosszul tetszett érteni, mondja, mert a hasonló hangzású másik válasz hangzott el. Mindenki tanácstalan, leállítják az adást, István pedig dühöng. Ezt neki egyedül kellett volna megoldania. Megszavaztatják a közönséget a hallottakról, s megoszlanak a vélemények. Végül segít a technika, a visszajátszás. Kiderül, hogy István hallotta jól a telefonálót, így a játékos azt jelölheti meg sikerrel.

A második adásnap felvétele előtt rövid szünet. Fél egy is elmúlt, de sem enni, sem inni nem lehet. Néhány éve a korábbi nagykovácsi stúdióban ilyenkor szedvicseket kaptunk. Ma már ennek nyoma sincs. Sietni kell, csúszásban vagyunk. Az ok, hogy még az előző nap felvételén szoftverhiba miatt majdnem egy félórát álltunk. Most minden klappol, folytatódik a munka. A rövid szünetben kicsit átrendezték a közönséget, de nagyjából mindenki a helyén maradt. Mónika, a rendezőasszisztens figyeli, hogy jól hasson a háttér képileg.

A játékos jelöltek között most már ketten is utoljára lehetnek itt, míg az újoncok száma négyre emelkedett. Őket Kálmán mutatja be még felvétel előtt. Ha adásba kerülnek, István teszi meg velük ugyanezt. A Favágók is kap egy kis ingyenreklámot. Megtudjuk, hogy szombaton Szolnokon, hétfőn pedig Tatán lépnek fel. A sorkérdések után most egy régi jelölt lesz a szerencsés, és jól is halad előre az úton. Egyszer-kétszer István is megpróbálja megzavarni, kevés sikerrel. Lemond hát a kísérletről, s hagyja játékosát érvényesülni. Két óra előtt néhány perccel a második adásnap felvétele is befejeződik.

Újabb rövid szünet, újabb átrendeződés a közönség soraiban, s pár perccel kettő után kezdődik a harmadik adásnap felvétele újabb három újonccal. Ezt már nem várom meg, sietek a buszmegállóba. Nemsokára az egyik sikeres játékos is utolér. Amíg a buszra vár, mobiltelefonon meséli sikerét boldogan valakinek. Az ő busza érkezik meg előbb, így nem sokáig hallgathatom. Egyébként sem illik hallgatózni.

3 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Mindent, Vagy Semmit!
  2. ZETApress » Új év, új milliomosok
  3. ZETApress » A hölgy nem lett milliomos

Szóljon hozzá!