ZETApress

hírportál

Zöldítsük az áfaemelést!

A CECED Magyarország javaslata idén kétmilliárd forint ÁFA bevételt generálna az állami költségvetésnek úgy, hogy ezzel egyidejűleg közel 36 ezer tonna CO2 kibocsátás csökkentést érhetne el Magyarország éves szinten, s az állam mellett jól járnának a vásárlók, a gyártók és a kereskedők is.

Az április 22-i Föld Napja kapcsán a háztartásigép-gyártók és -forgalmazók hazai érdekképviseleti szervezete, a CECED Magyarország sem tétlenkedett: számolt, kalkulált, elemzett, s olyan konkrét programjavaslattal állt elő, mely a hosszú-távú környezetvédelmi és energiahatékonysági előnyök mellett, rövidtávon minden piaci szereplőnél jelentős válságenyhítő hatást is jelentene.

A program szerint, ha az állam idén százezer nagyháztartási gép cseréjét támogatná készülékenként tízezer forinttal (vagyis ha a vásárló az új, energiatakarékos készülék vásárlásakor leadja régi, energiapocsékoló gépét, akkor a vételárból tízezer forint kedvezményt kapna), akkor ez ? a megemelt áfa-kulccsal és nyolcvanezer forintos nagy-háztartásigép átlagárral számolva egymillárdos kiadást ? és ugyanakkor ennek a dupláját, kétmilliárd forint többlet áfa-bevételt jelentene az állami költségvetésnek.

Ez az egymilliárd forint támogatási összeg sem terhelné a költségvetést, hiszen Magyarország jelentős ún. kvótavagyon bevételre tett szert tavaly a szén-dioxid kvóták Belgiumnak és Spanyolországnak történt értékesítéséből, mely bevétel kizárólag klímavédelmi célokra fordítható. Korábban a KVVM illetékes szakállamtitkára már jelezte, hogy a háztartásigép-csere olyan eszköz lehet, melyre a ZBR (a kvótavagyon felhasználására létrehozott Zöld Beruházási Rendszer) kiterjeszthető lehet, s a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium is hangsúlyozta a háztartásigép-csere hatékonyságát.

A cserékkel így a környezetvédelmi célok eléréséhez is közelebb juthatna Magyarország: közel 36 ezer tonna CO2 kibocsátás csökkentést jelentene évente a százezer régi, energiafaló háztartási gép lecserélése. A vásárlóknak is nagy segítség lenne a tízezer forint támogatás ebben a nehéz gazdasági helyzetben, különös tekintettel arra, hogy a forint/euró árfolyam változás kapcsán az év első felében jelentkező áremelkedés és a tervezett áfa-emelés tovább nehezítik a takarékos gépekre történő cserét a magyar háztartásokban.

Továbbá a gyártó és kereskedő cégekre is ?ráfér? egy kis piacélénkítő ösztönzés, hiszen a válság leginkább sújtott elszenvedői éppen a tartós fogyasztási cikkeket gyártó és forgalmazó cégek (az első negyedéves adatok szerint 15-20%-ot esett a háztartásigép-piac). A vásárlóknak nyújtott támogatással tehát élénkíteni lehetne a piacot, mely pozitív hatással lenne a magyar versenyképességre és a munkahelyek megtartására is.

A CECED Magyarország korábbi, a Forgó Morgó kampányokban szerzett tapasztalatai szerint a százezer készülék cserét tervező program megvalósítására legideálisabb lenne a karácsony előtti 3-4 hónap, s az új kormányzat támogató hozzáállása esetén a szövetség az előkészítésben és a megvalósításban minden szakmai segítséget megad az illetékes minisztériumok számára.

Szóljon hozzá!