ZETApress

hírportál

Pártünnep a piacon

Munkáspárti augusztus 20-a volt tegnap délelőtt a Lehel piacon. ? Az államalapítás és az új kenyér ünnepét az emberek közé hoztuk ? jelentette ki Fogarasi Zsuzsanna, a Munkáspárt alelnöke a párt augusztus 20-i ünnepségének megnyitóján.

A Munkáspárt tegnap délben a Lehel út?Béke téri piacon emlékezett az ünnepre. A nagy érdeklődéssel fogadott rendezvényen bemutatták a Munkáspárt Új Programját. ? Ne akarjuk Istvánt utánozni! ? kezdte beszédét Thürmer Gyula, a Munkáspárt elnöke. ? Ami összeköt bennünket, az nem a módszer, hanem a feladat. Istvánnak az akkori 500-600 ezer magyarnak kellett életprogramot adni. A mi feladatunk, hogy tízmillió magyar számára adjunk programot a túlélésre, a boldogulásra, az életre.

István korában a királyság, az erőszak, a vasfegyelem volt a hatékonyság eszköze ? mondta a pártelnök. ? Ma az az ország a hatékony, ahol a népnek beleszólást engednek saját sorsának eldöntésébe. Nem királyt akarunk az ország élén, hanem a nép által választott, ellenőrizhető és visszahívható embereket. Nem modern kori királyságban akarunk élni, hanem egységes, demokratikus szociális jogállamban.

Szent István az akkori Nyugat-Európát választotta a Kelettel, Bizánccal szemben. Joggal választhatta, hiszen akkor Európa nyugati részén jobb volt az élet. A feudális agrárgazdaság, a kővárak, a páncélos lovagi haditechnika nagyobb perspektívát ígért minden másnál ? emelte ki a szónok. ? A mai nyugat válságban van. Mi legyen akkor a programunk ma? Mit mondjunk tízmillió magyarnak, aki élni, dolgozni, boldogulni szeretne? ? tette fel a kérdést.

A parlamenti pártok ugyanazt a választ adják: tőkés rendszer, tőke, piacgazdaság. kapitalizmus. Mi, a Munkáspárt azt mondjuk: egy megoldás van. A tőke hatalmát kell korlátozni. A tőkével, a gazdagokkal kell a válság árát megfizettetni. 23 éve jól élnek itt, mindenük megvan, fizessenek végre! Az igazi megoldás a kapitalizmus leváltása, olyan társadalom megteremtése, ahol nem a pénz a fontos, hanem az ember ? húzta alá a program fő mondanivalóját az elnök.

A kormányzati programok holnap reggel fél 9-kor a Kossuth Lajos téri zászlófelvonással és tisztavatással kezdődnek, s az esti Duna feletti tűzijátékkal végződnek. Közben lesz vízi-légi parádé délelőtt a Dunán és a londoni olimpikonok fogadása a Népstadionban délután. A részletes program idekattintva olvasható.

Szóljon hozzá!