ZETApress

hírportál

Biciklis rendőrök Budapesten

Tegnaptól 40 kerékpáros rendőr egyszerre 10 biciklin járja reggel 9-től este 9-ig Budapest bicikliútjait és turisztikailag frekventált területeit. A Készenléti Rendőrség biciklis egységét a Magyar Kerékpáros-klub szakmai tanácsadásával együtt képezték ki és feladata a kerékpáros közlekedés segítése, biztosítása lesz.

A Készenléti Rendőrség és a Fővárosi Önkormányzat közös közbiztonsági programjának keretében létrehozott biciklis egység tegnap állt szolgálatba a Belvárosban és a nagy turisztikai forgalmú területeken. A belső kerületek, a Margitsziget, a Római-part és a Népliget területén járőröző rendőrök feladata a kerékpárral közlekedőkkel szembeni szabálysértések elleni fellépés, valamint a biciklis közlekedők által elkövetett szabálytalanságok ellenőrzése lesz ? tudtuk meg a Margitszigeten.

A Zenélő kútnál az ORFK és a Fővárosi Önkormányzat közös sajtótájékoztatóján a Készenléti Rendőrség bemutatta az újonnan felállított kerékpáros egységet, melynek járőrei a nyári időszakban fogják ellenőrizni Budapest turisztikailag frekventált helyeit. Tarlós István főpolgármester kétmillió forinttal támogatta a kezdeményezést. Az eseményen részt vett Zsolnai József, a Fővárosi Önkormányzat Bűnmegelőzési és Közbiztonsági Bizottságának elnöke, valamint Dr. Halmosi Zsolt r. dandártábornok, országos rendőrfőkapitány-helyettes, az ORFK Rendészeti Főigazgatója és Balogh János r. dandártábornok, a Készenléti Rendőrség Parancsnoka.

A Magyar Kerékpáros-klub munkatársai a Rendőrség felkérésére örömmel vettek részt a 40 rendőr kiképzésében, aminek keretében a kerékpáros közlekedés legjellemzőbb tulajdonságait és problémáit mutatták be. ? Nem az elavult szabályokba bevésett kötelező tartozékok kampányszerű ellenőrzését szeretnénk látni, hanem például annak megértését, hogy adott esetben miért nem a járdára sárga festékkel ?épített? rossz bicikliúton teker valaki ? mondja László János, a Magyar Kerékpáros-klub elnöke.

A klub szerint fontos, hogy a kerékpáros rendőrök elsősorban az együtt közlekedés elvét hirdessék, és ennek jegyében segítsék a kerékpározást. Az ellenőrzések során érvényesülni e kell a gyengébb védelmének: a gyalogos forgalom zavartalansága érdekében fokozatosan le kell terelni a járdáról a bicikliseket, fel kell lépni a közös utakon való biztonságos kerékpáros közlekedés és a bicikliutak tiszteletben tartása érdekében is. ? Ahol többen bicikliznek, ott gyorsabb, jobb és biztonságosabb a közlekedés, ezért mindenkinek jó, ha több biciklis van az utakon ? mondta az elnök külföldi statisztikákra és az utóbbi évek hazai tapasztalataira hivatkozva.

A biciklis rendőrök turisták útbaigazítására is felkészítést kaptak, valamint a Magyar Kerékpáros-klub biciklis kisokosával is tudják segíteni a kerékpárosokat. A biciklis szolgálat elindítását folyamatos értékelő munka követi, mely alapján a program kiterjeszthető lesz vidéki településekre is. A Magyar Kerékpáros-klub is részt vesz a tapasztalatok kiértékelésében, ezek alapján dönt a folyamatban való további részvételről.

Szóljon hozzá!