ZETApress

hírportál

Matekzsenik díszvacsorája

Köpenczei Gergő és Énekes Péter ? a két tizenéves zseni ? Áder János köztársasági elnök meghívásának eleget téve tegnap felkészítő tanárukkal, Dr. Katz Sándorral, a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium matematika tanárával együtt díszvacsorán vett részt a Sándor-palotában.

A meghívást a fiatalok azzal érdemelték ki, hogy a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén, a Nemzetközi Tudományos és Innovációs Versenyen (Intel ISEF) a legjobb 4 között végeztek májusban Pittsburgh-ben (USA) Az s(n) számelméleti függvény használhatósága kódolási célokra című pályázatukkal. Az ISEF-en való részvételükre a Magyar Innovációs Szövetség által rendezett Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen elért díjuk jogosította fel őket. A fiatalok az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola foglalkozásain is részt vettek ? tudtuk meg Garay Tóth Jánosról.

A Sándor-palota Tükrös-termében rendezett vacsora vendége volt még Dr. Szemerédi Endre, az idén Ábel-díjat nyert matematikaprofesszor is. A vacsorán különlegesebbnél különlegesebb fogások követték egymást, melyekhez világhírű magyar borokat kínáltak. A kávé elfogyasztására a Teraszon került sor, melyet kedélyes hangvételű beszélgetés tett felejthetetlenné a fiatalok számára. Búcsúajándékként a résztvevők Dr. Obádovics J. Gyula professzor Matematika című könyvének számozott, dedikált, díszkiadású példányát vihették haza.

Szóljon hozzá!