ZETApress

hírportál

Beindult a hajóforgalom

Ma reggel 8:38-kor a Haller utcai hajóállomásról elindult az első menetrend szerinti BKK hajójárat a Római part felé. A 100 férőhelyes Szent Kristóf hajó 8:20-kor érkezett meg kétfős személyzetével éjszakai szállásáról, a Dráva utcai kikötőből. Idáig üresen jött, szolgálati útja nincs a menetrendben.

Az állomáson egy nagymama várakozik unokájával. A Római partig akarnak utazni, s ha az unokának tetszik a vízi út, visszafelé is hajóval jönnek. Rajtuk kívül egy látássérült fiatalember vár a beszállásra. Ő hétvégén is ingyen utazhat csakúgy, mint a hat éven aluliak és a 65 éven felüliek. Mindenki másnak 400 forintos helyszíni jegyet kell váltani, mert a BKK bérletek csak hétköznap érvényesek.

Jegyet csak a hajón lehet megváltani ? hangzott el a múlt pénteki sajtótájékoztatón. Ez mára némiképp megváltozott, a parton két személy- és vagyonőr is árulja a jegyeket. Mindketten a Metrón dolgoznak napi 16 órás műszakban, s csak tegnap közölték velük, hogy mától itt fognak dolgozni. Azt sem tudták, hogyan kell idejönni, mert a Haller utcai villamosmegállóból a 10 éve lezárt gyalogos aluljáró miatt csak hatalmas kerülővel lehet a kikötőt megközelíteni. Mivel a mai utolsó járat 19:38-kor indul észak felé, sokáig szívhatják a kikötőnél Dunába ömlő szennyvízcsatorna penetráns bűzét.

Közben a matróz is megkezdi a beszállítást. Elmondja, hogy ma 4 hajó pörög a Dunán, de hétköznap is többen lesznek. Nem tudja még a júliusi beosztását, nem tudja, mikor kap szabadnapot. Hajóik eddig is rendszeresen közlekedtek, csak épp nem voltak meghirdetve. Jegyet ő is árul, de semmilyen jegykezelő készülék ? sem lyukasztó, sem dátumíró ? nincs a hajón. Azt ajánlja mindenkinek, hogy a jegyet kiszállásig tartsa meg, mert ellenőrizhetik. Azt már nem kérdezem, mi van, ha ugyanazt a helyszínen váltott 400 forintos BKK jegyet mutogatom egész nyáron a beszálláskor is, meg az esetleges ellenőrzéskor? Le sem lehet bukni!

A hajó időben elindul, s öt perc múlva a túloldali A38 hajónál köt ki. Ki-beszálló nincs, újabb öt perc múlva a következő állomás megint a pesti oldalon, a Petőfi hídnál van. Itt már 11-en szállnak be ? köztük egy fehér botos vak fiatalember ?, s a hajó továbbindul észak felé. Tovább már nem követem, a Római parti végállomáson 10:30-kor kell kikötnie. A mai utolsó járat 18 órakor indul onnan vissza, s 19:20-ra érkezik meg a Haller utcába. Jó utat, szerencsés hajózást!

3 hozzászólás

  1. Legalább 20 perces késéssel, 10 óra előtt pár perccel érkezik a D11-es járat a budai Batthyány térre a pesti Jászai Mari térről. A Lánchíd hajón két biztonsági őr ellenőrzi a beszállók bérleteit, s akinek nincs, tőlük vehet jegyet. A hajóvezető a késés miatt sürgeti a ki-beszállókat. A pesti Petőfi téren is sok utas várakozik. Közben a vezető elmondja, hogy az előző két nap sem tudták tartani a menetrendet, a két végállomás között a tervezettnél legalább félórával hosszabb a menetidő.

    Feleslegesen megyünk vissza Budára, a Gellért téri alkalmi pontonon ki-beszállás nincs. A Petőfi híd pesti hídfőjénél, a Boráros téren többedmagammal én is kiszállok, de jóval többen szállnak be helyettünk. A hajó továbbindul Egyetemvároson át a Haller utcai végállomásra, ahol a 10 éve lezárt aluljáró állja útját a villamosra átszállni vágyóknak. Igaz, az utasok zöme bérletes, s nem is oda indult, csupán hajókázni akart.

  2. Ma délben a Lágymányos hajón utaztam a D11-es járaton a Haller utcától Egyetemvároson át a Petőfi hídig. Csak a negyedik hétköznap van, máris módosult a menetrend. Az elmúlt három nap a menetidőt nem tudták tartani, s az időszakos ? reggel-esti ? D12-es járat mától már napközben is üzemel a Kopaszi-gát és Rómaifürdő között. A hajósoktól megtudtam, hogy a próbajáratokon az utasok ki-beszállítása nélkül vizsgálták a menetidőt, ami aztán éles helyzetben 20-25 perccel rendre meghosszabbodott. A módosult menetrendek a hétvégi D13-as járattal és a térképpel együtt idekattintva megtalálhatók.