ZETApress

hírportál

Újjáalakulnak a kisebbségi önkormányzatok

Több millió választópolgár kapja meg a napokban az értesítést az őszi kisebbségi önkormányzati választásokról. S hogy miért ez a sietség, miért ez az öt hónapos előre dolgozás? Mert a választási rend októberre megváltozik. Akkor már csak az szavazhat valamelyik kisebbségre, aki hozzájuk tartozik, és erről írásban nyilatkozik.

Az értesítő egy jelentkezési lapot tartalmaz. Ebben kell nyilatkoznia a választópolgárnak arról, hogy a 13 kisebbség melyikéhez tartozik. Csak az a kisebbség méretheti meg magát az adott településen, amelynek legalább harminc tagja kérte felvételét július 15-éig a kisebbségi választási névjegyzékbe. Jelölt is csak a névjegyzékben szereplő személy lehet, de lakóhelyétől függetlenül bárhol indulhat

A választás módja is megváltozik. Nem lesz mindegyik szavazókörben a négy évvel ezelőtti választáson megismert lepedőnyi szavazólap mind a 13 nemzetiség összes jelöltjével, hanem a különböző nemzetiségeknek más-más szavazókör lesz kijelölve. A szavazólapon most már nem névsor szerint lesznek feltüntetve a jelöltek, hanem egy előzetes sorsolás szerinti sorrendben. Közülük kell kiválasztani maximum öt főt. Kevesebb jelöltre lehet szavazni, de többre nem. Ahol ötnél több jelölt neve mellett lesz X vagy + a szavazat érvénytelenné válik.

Az új rendszer jelentősen megkönnyíti majd a szavazatszámláló bizottságok munkáját, hiszen a régi óriási szavazólapok voksainak értékelése elég bonyolult volt. Ennél jóval egyszerűbb lesz az adott szavazókörben csak egyetlen kisebbség eredményét megállapítani. Ahogy a bizottság munkája egyszerűsödik, úgy válik a szavazás időigényesebbé a választók előtt, mert a kisebbségi szavazókör csak ritkán lesz azonos a helyi képviselők megválasztása kijelölt hellyel. Azoknak a választópolgárok tehát, akik valamelyik kisebbség jelöltjeire is voksolni akarnak, a legtöbbször két szavazókört is fel kell keresniük.

Mivel kisebbségi voltát nem mindenki szereti felfedni, a kisebbségi névjegyzéket titkosak lesznek. Ezekbe csak a választási bizottságok tagjai, és a bíróság tekinthet bele, s a választási eredmények jogerőssé válása után ezek megsemmisítésre kerülnek. Ha egy adott kisebbség megfelelő számú települési önkormányzatot tud októberben megválasztani, úgy jövő márciustól területi és országos önkormányzatot hozhat létre. Tagjait az elektorok fogják majd közvetlenül megválasztani.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Átalakul-e a választási törvény?
  2. ZETApress » Megkezdődhet a szelvénygyűjtés

Szóljon hozzá!