ZETApress

hírportál

Diktatúrák Budapesten

A napokban jelent meg a Jaffa Kiadó gondozásában Ungváry Krisztián és Tabajdi Gábor rendhagyó útikalauza, mely a XX. század politikai diktatúrái és legmegrázóbb történelmi eseményei mentén veszi lajstromba Budapest emlékeit. A szerzőkkel a tegnapi bemutatón Fábry Sándor beszélgetett.

A szerzőpáros olyan fővárosi helyszíneket mutat be olvasóinak, amelyek jobbára ismeretlenek a turisták előtt, a városlakók számára pedig a félmúlt homályába vesznek. A fiatal kutatók budapesti sétáin feltárulnak az 1919-es Tanácsköztársaság és az azt követő fehérterror, a német megszállás, a nyilas rémuralom és a zsidóüldözés, a világháborús főváros, a szovjet megszállás és a Rákosi-diktatúra, az 1956-os forradalom és szabadságharc, végül a Kádár-korszak elfeledett, vagy épp szándékosan titokban tartott történeti helyszínei és emlékhelyei.

Az egyes történelmi eseményekhez köthető szobrok és műemlékek kapcsán a szerzők múlt és jelen emlékezetpolitikai törekvéseit is áttekintik. A történészpáros kíméletlen és fájdalmas őszinteséggel mutat rá: a múlt századi véres diktatúrák emlékei jelöletlenül bár, de ma is ott kísértenek a főváros utcáin ? ideje hát mindenkinek megismerni őket.

A könyvben összesen 13 térképet találhatunk. Az első és hátsó Budapest-térképeken a könyvben szereplő valamennyi látnivalót jelölik, a tárgyalt történelmi korok szerint más-más színkóddal. Ez segíthet az eligazodásban azoknak, akik végig akarják látogatni az adott korhoz tartozó helyszíneket. 11 szócikkhez részletes, magyarázó térkép készült, melyek kivágata a szócikkhez tartozó számmal együtt az első térképen látható.

Ungváry Krisztián 1969-ben született Budapesten. Tanulmányait az ELTE BTK történelem-német szakán végezte. Budapest ostromát feldolgozó doktori disszertációja könyv formájában is megjelent, és számos hazai, illetve külföldi kiadást megélt. 2001-től az 1956-os Intézet tudományos munkatársa, több nemzetközi tudományos testület tagja. Kutatási területe a XX. század politika- és hadtörténete, a szélsőjobb mozgalmak, valamint az állambiztonság története.

Tabajdi Gábor 1980-ban született Budapesten. Az ELTE Bölcsészettudományi Karán történelmet, politikaelméletet és filozófiát tanult. Jelenleg az Országos Széchényi Könyvtár 1956-os Intézetének munkatársa. Eddig főként a XX. századi Magyarország politikatörténetével kapcsolatos publikációi jelentek meg. Fő kutatási területei: a magyar állambiztonsági szervek, illetve a pártállami rendszer működésének története. A fiatal kutatókat tömörítő Fehér Hollók munkacsoport koordinátora.

Szóljon hozzá!