ZETApress

hírportál

Paksa Szélsőjobbja

A Jaffa Kiadó gondozásában a napokban jelent meg Paksa Rudolf: A magyar szélsőjobboldal története című könyve, melyet tegnap este mutattak be a Libri Mammut Könyváruházban. A borítóterv Hegyi Péter munkája. A szerzővel Stumpf András beszélgetett.

Mit jelent az, hogy szélsőjobboldal? Kikkel szimpatizálnak és mit képviselnek az új hungaristák? Mit jelképez a 88-as szám? Miféle ideológia áll a szélsőjobboldali irányzatok hátterében? Mikor és miért válnak sikeressé a radikálisok? Kötetünk ezeken a kérdéseken kívül arra is választ ad, hogy melyek voltak a magyar szélsőjobboldali mozgalmak megszületésének hazai előzményei, külföldi szellemi előképei és testvérmozgalmai.

Mindemellett rávilágít a szélsőjobboldaliság kritériumaira az irányzat 1919-es születésétől napjainkig, és feltárja a szélsőjobboldali szubkultúrák változatos, markáns ismertetőjegyeit. A Jobbik és a Magyar Gárda tevékenységéig ívelő áttekintés azt is megmutatja, milyen sokszínű jelenség a magyarországi szélsőjobboldal, pontosabban az a radikális politikai mozgalmakat tömörítő gyűjtőfogalom, amelyet ma így szokás nevezni.

Paksa Rudolf 1981-ben született Ajkán, az ELTE-n doktorált történelemből és 2009 októberétől az MTA Történettudományi Intézetének a munkatársa. Érdeklődési területe a modern kori magyar történelem; kutatásai súlypontja a XIX-XX. századi historiográfia, a régi Eötvös Kollégium, valamint a Horthy-kori szélsőjobboldali irányzatok.

Szóljon hozzá!