ZETApress

hírportál

Díjeső tizenéveseknek

Több mint 2,5 millió forint ösztöndíjat osztott ki a Magyar Innovációs Szövetség az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobbjainak délelőtt a Csodák Palotája D-előadójában. Az elismeréseket a fiatalok Dr. Hoffmann Rózsa államtitkártól, a verseny fővédnökétől vehették át.

A zsűri a verseny 20 éves történetében először fődíjat is kiosztott. A díjazott fiatalok az ösztöndíj mellett oklevelet és iparművész által készített porcelán kisplasztikát is kaptak. Papp Gergely, a fődíjas középiskolás, egy új műszaki megoldással olyan hangszórót fejlesztett ki, amely nem a hagyományos hangszóróelv alapján működik. Különleges megoldással, egyedi kialakítású mágnes-kört épített, melyben két külön álló lengőtekercs foglal helyet és légréses indukciója jóval nagyobb, mint a szokásos hangszóróké. A hangminőség egyértelműen felülmúlja a legjobb hangszórókét is.

Az első-díjasok közül Ludmány Balázs egy olyan üzenetkezelő rendszert dolgozott ki, amely figyeli a felhasználó szokásait, és ez alapján módosítja a visszatérő üzenetek kinézetét, újra felkeltve ezzel a figyelmet. A Hollós Ádám által kifejlesztett optikai szeizmográf fő előnye, hogy a legalacsonyabb frekvenciákig egyformán érzékeny, ellentétben a ma használatos mechanikai földrengés-előrejelzőkkel. Kovács Ádám és Berta Dénes pályázatának célja a Soós Tibor és kutatócsoportja által kifejlesztett katalizátor reakció mechanizmusának felderítése, működésének megértése, és tulajdonságainak visszavezetése volt molekuláris térszerkezeti okokra.

Díjeső kreatív, innovatív tizenéveseknek

Összesen 22 tehetséges fiatal munkája kerül bemutatásra a Csodák Palotájában. Aki kíváncsi rájuk, találkozhat velük ma-holnap 10 és 18 óra között. A kiállításon bemutatkozik Köpenczei Gergő és Énekes Péter is, akik a világ legnagyobb tehetségkutató versenyén (Intel ISEF) matematikából bekerültek a legjobb négy közé.

Papp Gergely, Ludmány Balázs és Hollós Ádám részt vesz szeptember 21-26. között Pozsonyban, az Európai Unió Fiatal Tudósok Versenyén, melyen 35 ország fiataljai versenyeznek a 3500-7000 eurós pénz- és különdíjakért. A tehetséges magyar fiatalok számos nemzetközi rendezvényen vehetnek még részt, többek között a tudományos versenyek olimpiáján az USA-ban (INTEL ISEF), a Nobel-díj átadási ünnepségen, a London International Youth Science Forumon, illetve a Google zürichi központjába látogathatnak.

Szóljon hozzá!