ZETApress

hírportál

Egerből Debrecenbe

Az Alexandra Kiadó gondozásában a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválra jelent meg a Jonathan Hunt-kalandok 2. kötete, Pierrot és Gábor Endre: Az ördög köve ? A Magyar Faust titkos hagyatéka című 448 oldalas regénye ? tudtuk meg a Nyugati téri Alexandra Könyvesház Pódiumán.

Jonathan Hunt, The New York Times újságírója visszatér! A bravúros egri nyomozás után két évvel Debrecenbe látogat, ahol szinte az égből pottyan ölébe egy újabb rejtély. A szálak most is a múltba, az évszázadok óta keresett bölcsek kövéhez vezetnek… A szerzőkkel Szilágyi Árpád, a Petőfi Rádió programszerkesztője beszélgetett, vendége Görög László színművész, azaz Jonathan Hunt volt!

A Jumurdzsák gyűrűjének főhőse a bravúros egri nyomozás után két évvel Debrecenbe látogat, ahol szinte az égből pottyan ölébe egy újabb rejtély. Megismerkedik egy vonzó atomfizikusnővel és forrófejű öccsével. A fiú eltűnik, és a szálak ezúttal is a múltba vezetnek. A kalandokban és váratlan fordulatokban bővelkedő nyomozás évszázadokkal repíti vissza az időben Jonathan Huntot. A könyvtárakban, múzeumokban meglelt dokumentumok, kéziratok és levelek különös természeti jelenség létezésére utalnak.

A Magyar Faustként ismert legendás debreceni tanár, Hatvani István hagyatékából kiderül, már ő is vizsgált a XVIII. században egy bizonyos égi eredetű követ, amely óriási kristályt, talán gyémántot rejt. Az értékes kincsért századokon átívelő hajsza kezdődik. A tét óriási, Jonathan Hunt ugyanis kideríti: az ördög köve halálos miazmát rejt, amely akár az egész emberiséget elpusztíthatja…

Mi van, ha tényleg a bölcsek kövét birtokolja? Ha sikerülne mesterségesen aranyat előállítania? Ha Isten akarata volt, hogy az utrechti piacon megvásárolja a követ az ásványárustól, ha Szórádit nem saját kapzsisága késztette arra, hogy rávegye a kísérletre, hanem magasabb akaratnak engedelmeskedett? Ha neki, Hatvani István professzornak, meggyőződése ellenére az a feladat rendeltetett, hogy sikerre vigye a transzmutációt? Attól, hogy nem tudjuk megmagyarázni a világ keletkezését, a szív működését, az emberek élnek és meghalnak, a szív minden másodpercben dobban, míg ki nem huny az élet. És ekkor hasított elméjébe a felismerés: ha sikerül ónból aranyat előállítania, akkor a lebkő valóban a lapis philosophorum, vagyis egyben az életelixír, amely minden orvosságok orvossága. Nem pusztítana többé pestis, kolera, lepra s megannyi gyalázatos kór, amely az embereket gyilkolja! ? olvashatjuk a könyvben.

A tegnap esti könyvbemutatón megtudtuk, hogy néhány hónapja készül a 3. kötet, melyet szintén Gábor Endre ír, aki állandó szerzője lesz a sorozatnak. Pécsett játszódik a sztori, de eljutunk benne Budapestre és Visegrádra is. Szélesi Sándornak, az 1. kötet szerzőjének lecserélését Gyuricza Eszter kiadóvezető kérte Pierrot-tól. Utódja korábban már három krimit megírt, de mivel a National Geographic szerkesztője is, így a sorozat mellett már regények írására egyelőre nem lesz ideje.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Jonathan Pécsett nyomoz | ZETApress

Szóljon hozzá!