ZETApress

hírportál

Sashalmon vedd meg!

A XVI. kerületben, az Önkormányzattal közös szervezésben újabb állomásához érkezett a Magyar Kerékpáros-klub kampányának sok budapesti kerületét érintő akciója, a Helyben vedd meg-piknik ? tudtuk meg László János klubelnöktől a mai sajtótájékoztatón.

Miért autózol messzire friss zöldségért, egy csokor virágért vagy egy tollbetétért? Helyben vedd meg! Élj, közlekedj és vásárolj aktívan! Ha vásárlásaidat kerékpárral, vagy gyalogosan végzed, megspórolod a benzinpénzt és az autózás egyéb velejáró költségeit, a környezetet sem szennyezed, teszel egészségedért, és mindezek mellett támogatod a helyi kereskedelmet is. ? Ez az üzenete a Magyar Kerékpáros-klub Helyben vedd meg! ? kampányának, melynek népszerűsítésére utcai akciókat rendez, együttműködve több budapesti önkormányzattal.

Számtalan kutatás bizonyítja, hogy a rendszeresen autóval, nagy bevásárlóközpontokban történő vásárlások nem csak a vásárlóknak kerülnek többe, hanem tönkreteszik a lokális kereskedelmet és szolgáltatóipart, valamint indokolatlanul nagy terhet jelentenek a környezetnek is. Mit javasolunk kampányunkban? ? Élj, közlekedj és vásárolj aktívan! Ha vásárlásaidat kerékpárral, vagy gyalogosan végzed, megspórolod a benzinpénzt és az autózás egyéb velejáró költségeit (parkolás, amortizáció stb.) emellett a környezetet sem szennyezed, és teszel egészségedért is.

Gondolkodj helyben! A lakóhelyedtől távol eső kereskedelmi központok helyett próbáld ki a helyi üzleteket, ahol nem csak élelmiszert, hanem ruhát, villanykörtét, tollbetétet és minden mást megtalálsz, vásárlásaidhoz még csak utaznod sem kell! Számolj utána, vásárolj tudatosan! Ha kiszámolod, hogy az alkalmi nagy-bevásárlások során mennyi felesleges dolgot megveszel, akkor még jobban megéri a napi szükségleteidnek megfelelő mennyiségű, friss áru helyi beszerzése. Válaszd a mosolyt! A helyi kereskedők mindent megtesznek azért, hogy visszatérj hozzájuk, így a friss áruk, a kedvező árak mellett egy jó beszélgetést, egy kedves mosolyt is kaphatsz tőlük, nap, mint nap. Ne feledd, vásárlásaiddal a helyi közösséget támogatod, melynek te is része vagy.

Kampányunk keretében korábban közel 100 üzlet bevonásával pontgyűjtő akciót szerveztünk Zuglóban, most különleges utcai rendezvényeken, piknikekre hívjuk a rendezvények környékén lakókat. Az első piknikre május 5-én, szombaton került sor Újbudán, a második ma Sashalmon, a piac szomszédságában került megrendezésre. Az érdeklődők kipróbálhatták azt a látványos interaktív játékot, aminek segítségével ?elkerékpározhattak? a helyi boltokba, megnézhették, hogy mennyit spórolnak az aktív közlekedési mód választásával.

A látogatók a játék mellet megismerkedhetek a kitelepülő helyi kereskedőkkel, termékeikkel. Számos program várta az érdeklődőket: interaktív kerékpáros játék gyerekeknek és felnőtteknek ajándékokkal és értékes nyereményekkel; kerékpáros akadálypálya, kvíz, puzzle, szerencsekerék; bringakonyha: hozd el a kerékpárod és megjavítjuk! Kreatív gyermekfoglalkozások, Kertváros Kártya bemutatása, sajt-, kolbász- és pálinkakóstolás, büfé.

A kerület Önkormányzata a résztvevők között ajándékokat sorsolt ki. A kampányban résztvevő kereskedők kedvezményekkel, kisebb ajándékokkal várták az érdeklődőket. Az eseményt Kovács Péter polgármester nyitotta meg, a nyeremények kisorsolásában részt vett Kovács Rajmund, alpolgármester is. A Helyben vedd meg-pikniksorozat további állomásai a III, XIII, XVII. és a XIV. kerületben lesznek. A májusban és júniusban szervezett akciók minden kerületben az önkormányzatokkal együttműködésben valósulnak meg.

Szóljon hozzá!