ZETApress

hírportál

Elsikkasztott országunk

Mi volt Kádár János politikai végrendelete? Megmenthető lett volna a magyar szocializmus? Kik és hogyan csinálták igazából a rendszerváltást? Kik valójában Magyarország mai urai? Thürmer Gyula: Az elsikkasztott ország című könyve ? mely a Korona Kiadó gondozásában utánnyomva is megjelent ? minderre választ ad.

Szerzője tulajdonképpen szerencsés ember: ma is ugyanazt látja a tükörben, akit húsz éve. Egy tisztességes embert, aki magyar, aki kommunista. Aki nem forgatott köpönyeget, nem lett sem politikai, sem gazdasági tolvaj. Igaz multimilliomos és milliárdos sem. Thürmer a Munkáspárt elnökeként ma is ugyanazt mondja, ugyanazt képviseli, mint húsz éve. Megmaradt kommunistának, nem cserélte a nemzetköziség eszméjét pénzügyi globalizmusra.

A haza szó alatt sem tálcányi kokárdát ért. A magyar politikai elittől eltérően többnyire az adott ország nyelvén kommunikál. Tanult diákként, s tanul most is: majd tucatnyi nyelv elsajátítása után éppen portugálul. ? Jó hobby, hasznos az EU-ban, a hülyülés ellen sem rossz ? mondja. Szabadidejében sokat kirándul, még megteheti, a János-hegyet még nem privatizálták.

Kádár 100 a huszonnegyediken

A Magyar Kommunista Munkáspárt május 26-án, szombaton 9 órától ? Kádár János születésének 100. évfordulóján ? tartja 24. kongresszusát a Baross utcai Pártszékházban. A rendezvényekre Ausztriából, Görögországból, Oroszországból és Szlovákiából várnak vendégeket. A résztvevők délután a Fiumei úti Nemzeti Sírkertbe vonulnak, ahol 16 órakor megemlékezést és koszorúzást tartanak Kádár János sírjánál ? tudtuk meg Thürmer Gyula pártelnöktől a délelőtti sajtótájékoztatón. A 4 Új jegyében új értékelést adott Kádárról, az új helyzetről, új programjukról és bemutatta új jelképüket. A jövőben a jobb kezében kalapácsot tartó, a ballal előremutató munkás jelenti meg a Munkáspártot.

Új helyzetben van a Munkáspárt ? mondta a pártelnök ?, mivel az európai és a magyarországi válság tovább folytatódik, és egyre több ember a Munkáspárttól vár programot a helyzet megoldására. Új programot fogad el a Munkáspárt 24. kongresszusa. A Munkáspárt a tőke politikai és gazdasági hatalmának korlátozását, a gazdagok, a külföldi cégek megadóztatását tartja feladatnak. Népi-dolgozói szövetség létrehozására hívja fel mindazokat, akiknek kárt okoz a mai tőkés rendszer. Hosszú távon a Munkáspárt új közösségi társadalom megteremtésére törekszik, amelyben nem a pénz, hanem az ember számít.

Új értékelést ad a párt Kádár Jánosról is, a politikus születésének 100. évfordulóján. Az 1950-es évek első feléről szólva először hangzik el, hogy Kádár részese, ismerője és végül elszenvedője az 1950-es évek első fele téves és hibás döntéseinek. Az anyag hangsúlyozza, hogy Kádár nevéhez fűződik a XX. századi magyar történelem legsikeresebb szakasza, a szocializmus évtizedei. Ugyanakkor kijelenti, hogy Kádár is felelős az elkövetett hibákért. A munkáspárti anyag először szól Kádár 1985 utáni reformkoncepciójáról, amely a tőkés rendszerváltással szemben egy másik út alternatíváját vázolta fel.

2 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Félidei kormányátalakítás | ZETApress
  2. Kádárra emlékeztünk | ZETApress

Szóljon hozzá!