ZETApress

hírportál

Négyezren a Lánchídnál

Visszatértek a fények, elkezdődik a fenntartható jövő! Tegnap este fél 9-kor ismét kialudtak a világ nagyvárosainak díszfényei. Világszerte 6494 város csatlakozott a hatodik alkalommal megrendezett WWF Föld Órája akcióhoz ? tudtuk meg Antal Alexától.

A 2007-ben Sydney-ből indult kezdeményezés mára a világ legnagyobb önkéntes akciója lett, melyhez minden eddiginél több, 150 ország csatlakozott 2012-ben. A WWF Magyarország csapata Budapesten a Lánchídról kapcsolta le a főváros fényeit. Négyezer ember ünnepelte az összefogás erejét és a Földet a 60 perc sötétséggel. A fények visszatértekor pedig fény derült a WWF Föld Órája Fővárosára is!

A lánchídi lekapcsolás előtt Fábián Juli és a Zoohacker adott fergeteges koncertet, majd Acél Réka vezetésével a vendégek letették voksukat a Föld mellett. Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója kezdte, majd a főváros képviseletében Dr. Szeneczey Balázs kabinetfőnök szólt néhány szót az egybegyűltekhez. Az esemény sztárvendégei, Kulka János és Juhász Árpád is vállalást tettek a WWF Föld Órája alkalmából. A szélvihar és a rövid, de intenzív eső ellenére közel négyezer ember előtt pontban 20:30-kor közösen húzták meg a lekapcsoló kart és kihunytak a fények.

A sötétség órájában sem maradt senki program nélkül, a Lánchidat ellepték az afrikai dobosok, tűzzsonglőrök és fénygraffitisek. A színpadot birtokba vette az a különleges kerékpár, amellyel az emberi energiát lehet elektromos árammá alakítani, a szerkezetre kötött akkumulátor segítségével pedig a DJ pultnál Ezüstmedve szolgáltatta a zenét. A sötétben töltött óra után hirtelen jött a felkapcsolás utáni fényár, azonban az este vége sem volt eseménytelen, ugyanis kihirdettük a 2012-es Föld Órája Fővárosa cím nyertesét. A megtisztelő cím Nyíregyháza városát illeti, ahonnan elképesztő számú ember, a regisztráltak közel harmada csatlakozott a kezdeményezéshez.

Az idei WWF Föld Órája hatalmas siker volt. A nagyvilágból összesen 150 ország és 6494 város csatlakozott, ami több mint eddig bármikor. Hazánkban is túlszárnyaltuk a tavalyi akciót, idén összesen 93 település, 467 vállalat és intézmény és közel kilencezer magánszemély csatlakozott ? mondta az esemény után Figeczky Gábor, a WWF Magyarország igazgatója. ? A WWF Föld Órája azonban nem csak arról szól, hogy évente egy órára lekapcsoljuk a fényeket. A kezdeményezés célja egy élhetőbb, fenntartható jövő kialakítása. Ehhez nagyon fontos a környezettudatos életmód, amelynek szimbólumává vált ez a mozgalom. A bolygó védelmében tett lépéseket ez az akció motiválja, és a sikerek azt igazolják, hogy a 60 perces sötétségen túl a hosszú távú eredmények sem maradnak el ? tette hozzá az igazgató.

Az akció eredményeként számos nagyváros tett komoly lépéseket az elmúlt években a fenntarthatóság jegyében, például Sydney-ben a közvilágítást ledek látják el, és a WWF Föld Órája olyan gesztusoknak is helyet ad, mint például az Öt Falu Egyesület azon felajánlása, hogy a leggyorsabban csatlakozó XVI. kerületi óvodának összes csaptelepét víztakarékos adagolóval látja el.

Az összefogás ereje tehát idén is bebizonyította, a világ képes egyként gondolkodni és cselekedni, és így igenis meg tudjuk változtatni a világot. ? Most, hogy a fények újra kigyúltak, immár rajtunk a sor, hogy a mindennapi életünk során beváltsuk ígéreteinket, és tudatosan, fenntartható módon éljük mindennapjainkat! ? buzdított Figeczky Gábor. A WWF Magyarország számos lehetőséget ad arra, hogy év közben se feledkezzünk meg a bolygóról. A környezeti nevelés program széles skáláját megismerhetjük a természetvédelmi alapítvány weboldalán. A hazai WWF Föld Órája fő támogatói az Allianz Hungária Zrt, a Coca-Cola Magyarország és a Magyar Telekom Csoport.

Szóljon hozzá!