ZETApress

hírportál

Lapbemutató a Sajtóházban

Marczius Tizenötödike címmel a magyar szellemi élet kiválóságait felvonultató alkalmi kiadvány jelenik meg a Magyar Sajtó Napja alkalmából. A ?nemzeti kiútkeresés? jegyében szerkesztett, 12 oldalas újság a magyar társadalom alapkérdéseit tekinti át mintegy harminc rangos szerző közreműködésével.

Marczius Tizenötödikét a Magyar Újságírók Országos Szövetsége ? MÚOSZ ? szakmai közreműködésével a Postai és Hírközlési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (PHDSZSZ) adja ki Lázár András elnök vezetésével. A lapot a szerzők zömének jelenlétében tegnap délután mutatták be a Vörösmarty utcai Sajtóház földszintjén.

A szerzők közül Balázs Péter, Pálfy G. István, Szentpéteri Nagy Richárd, Ripp Zoltán, Lázár András, Nahalka István, Zsolt Péter, Bíró András, Persching Mária Zita, Mihályi Péter, Simonovits András, Szigetvári Viktor, Tóth Zoltán, Lukács András és Földiák András beszélt írásáról. Egyöntetűen vallották, hogy az Orbán-kormányt mielőbb ? már 2014 előtt ? le kell váltani! Schilling Árpád külföldről küldött videó-üzenetet, de csak a kép jött át hang nélkül. Mivel senki sem tudott szájról olvasni és szavait tolmácsolni, gondolatai rejtve maradtak.

A lap mától kapható az újságárusoknál, s holnap az Élet és Irodalom, hétfőn pedig a Népszava mellékleteként jelenik meg. Tárgyaltak a Népszabadsággal is, de ők végül anyagi okokból nem vállalták az együttműködést. Az újság az interneten is olvasható, s ide három olyan írás is bekerült, amely terjedelmi okokból a nyomtatottból kimaradt.

A mostani kiadvány nem előzményektől mentes. 23 évvel ezelőtt, 1989. március 15-én, a rendszerváltoztatás hajnalán már megjelent egyszer a Magyar Nemzet bázisán. Szerkesztője akkor is Enyedi Nagy Mihály volt. Mint kérdésemre Vincze Mátyás, a MÚOSZ tiszteletbeli elnöke elmondta, az együttműködésről most ?elfelejtették? megkérdezni őket, de ez még pótolható. Mivel a két lap szellemisége nagyban eltér egymástól, erre nehezen látok esélyt!

Szóljon hozzá!