ZETApress

hírportál

Nyéki József, a Közlönyalapító

Dr. Szalontai Éva Nyéki Józseffel ül szemben. Azt mondja magáról, hogy már 91 éves, de ki hiszi ezt el? Legfeljebb 60-nak látszik! Kemény kézfogású, kisportolt, friss gondolkodású. Naponta jár úszni, ma is vezet autót. Sokat utazik bel- és külföldön egyaránt.

Pár éve meghívta a MÚOSZ Életmód Szakosztályát ? aminek ő is tagja ? Lajosmizsére. Nagy élmény volt vele Lajosmizsére utazni, ahol megmutatta azt a nyomdát, amit ő alapított. Ez a nyomda nyomja ki ma is a hivatalos közlönyöket, jogszabályokat és megrendelésre készít folyóiratokat, újságokat, könyveket. A lajosmizsei nyomda 30 fővel indult. De Nyéki József vezetésével egyre fejlődött, hamarosan 100-nál is több lett az alkalmazottak száma. Ezzel bővült a nyomda kapacitása is.

Nyéki József mindig előre nézett, néz, pozitív gondolkodású. Ad a külsőségekre is, hiszen sokszor, sok helyen kellett megjelennie, száznál több öltönye volt, de ma is van harminc-negyven. Sok hivatalos útja volt Párizsba, Londonba, Bécsbe, Rómába. Budapesten egy csendes budai házban lakik, lánya vele szemben. Unokája Szardínia szigetén él. Ide is gyakran utazik. A mozgás az életeleme. A Népművészeti Intézetben is dolgozott, tánccsoportnak is volt vezetője. Munkája során gyakran találkozott Ortutay Gyulával, Erdey Ferenccel, Veres Péterrel. Erre ma is büszke. Amit csinált, mindig szívesen csinálta, szinte játéknak tekintette. Sokszor a napi 16 órás munkát is csak játéknak tartotta, mert szerette és szenvedéllyel dolgozott.

Nyéki József 1921. március 17-én született a Tolna megyei Bátán, kisparaszti családban. Az ?50-es évek elején népművelő volt. 1957-től 1977-ig a Hazafias Népfront munkatársa, 1977-től újjá szervezte a magyarországi közlönykiadást, majd a Magyar Hivatalos Közlönykiadó vezérigazgatója lett. 2000-ben ment nyugdíjba, 79 éves korában, azonban még sokáig dolgozott a szerkesztő-bizottságban. Számtalan könyv, újság szerkesztése, gondozása is feladatai közé tartozott.

Szóljon hozzá!