ZETApress

hírportál

Kabátosztás fagyveszélyben

Az odafigyelés segít az életben maradásban. A kemény mínuszok beköszönte sok embertársunk számára komoly veszélyt jelent, a szélsőséges időjárással szemben a hajléktalanok mellett egyre több fűtetlen házakban-lakásokban élő lakost is kihűléses halál fenyeget.

A korábbi évek aggasztó tapasztalata az, hogy sok esetben a kihűléses halálesetek megelőzhetőek lettek volna egy kicsit több odafigyeléssel, segítséggel. Ne legyünk restek baráti jobb-bot nyújtani a bajban. Fagyás ellen egy kabát segíthet! ? vallja a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány, melyet százával keresnek meg segítségért a magányosan élők és olyan családok, akik már a saját létfenntartásukat sem tudják megoldani.

Az alapítvány akciója az elmúlt héten olyan embereknek próbált támogatást nyújtani, akiknek kabát híján fázniuk kellett. Szegeden, a Roosevelt tér 5-beli Centerke ruhaosztó központjában rászorulók kaphattak adományként kabátot. Az alapítvány olyan jobb módúak adományait ugyanitt vára, akik ruhával, kabáttal, cipővel, takarókkal, gyermekjátékokkal igyekeztek másokon segíteni. Mivel az osztó rendszer adományokból tartja fenn magát, így a szervezet továbbra is várja a segíteni szándékozó cégek és magánszemélyek nagylelkű támogatásait. A program hajléktalan szállókat, szociális központokat is felkeres, így is célba juttatva az életmentő segítséget. Az odafigyelés is életmentő lehet!

Lakásokban, házakban élők egymással egyre ritkábban tartanak fenn szomszédi viszonyt. Rácz Anett szociológus, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány vezetője szerint, ha odafigyelünk a környezetünkben élőkre, az javíthatja a társadalmi légkört és életet is menthet. Gyanús, ha a szomszédnál huzamosabb ideig nincs mozgás, vagy a kémény télvíz idején ritkán füstöl. Átkopogással megbizonyosodhatunk a helyzetről, és ha baj van, azonnal kérjük a hatóságok, az önkormányzat segítségét. Olykor átvinni a szomszédba egy tányér meleg ételt is megelőzhet egy kihűlést. Segítségünkért a hála mellett egy jobb társadalom, egy baráti közösség köszönhet majd vissza ránk!

4 hozzászólás

 1. Összefogunk Szegeden: nem hagyjuk megfagyni az embereket! Kibővült közhasznú alapítványunk rászorulóknak történő életmentő ruhasegély programja. A szervezet Fagyás ellen egy kabát segíthet?! ? akciója kabátok mellett cipőt, pulóvert, sálat-sapkát, takarót is bevesz és kioszt, hogy segítsék megelőzni a rászorulók fagyását, kihűlését és a fagy végett kialakuló tragédiák bekövetkeztét. Az életmentő ruhaosztás a nagy hidegre való tekintettel egész februárban tart.

  Túl vagyunk a hatszázadik meleg ruha kiosztásán. Nem csak hajléktalanok jönnek, hanem nagycsaládosok, egyedül élő idősek, és munkanélküli fiatalok is… sokan szakadt cipőben, éhesen, legyengülve, hótól fagyottan térnek be az életmentő segítségért ? mesélte Rácz Anett szociológus, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány elnöke.

  Alapítványunk jobb módúak adományait várja, akik szeretnének ruhával, kabáttal, cipővel, sállal-sapkával, takarókkal, de akár tartós élelmiszerrel (lisztel, cukorral, konzervekkel, tésztával) másokon, a fagyás megelőzéséért segíteni. Az alapítvány oktatási intézmények (iskolák, óvodák), cégek csoportosan gyűjtött adományait is örömmel fogadja! A gyűjtés és osztás ideje: keddtől péntekig 10-18 óra között, szombaton 10-14 óra között a szegedi Roosevelt tér 5-beli Centerke ruhaosztó központban, a múzeummal srégen, az eperházban. Forródrótunk a +36-20-929-8181 mobilszámon hívható.

 2. A fagyás és a kihűlés ellen küzdünk, sikeres a támogató programunk. Túl vagyunk az ezredik meleg ruha kiosztásán! Nem csak hajléktalanok jönnek, hanem nagycsaládosok, egyedül élő idősek, és munkanélküli fiatalok is. A legfiatalabb, aki meleg takarót kapott, öt hetes volt, de hetven felett is akad bőven támogatott. Sokan szakadt cipőben, éhesen, legyengülve, hótól fagyottan térnek be az életmentő segítségért ? mesélte Rácz Anett szociológus, a MÁTRIX Közhasznú Alapítvány elnöke. Az elmúlt hetekben Csongrád megye számos településéről, a környező megyékből, de még Vajdaságból is érkeztek meleg kabátért rászorulók.

 3. Márciusban szociális ruha csere-bere. Az ingyenes kabátosztás után folytatódik a szegénység elleni küzdelem. Az év elejei szokatlan hideghullámban Közhasznú Alapítványunk a lakossági és céges támogatókkal együttműködve 1200 kabátot, pulóvert, nadrágot, sapkát-sálat osztott ki a rászoruló családoknak, egyedülállóknak, fedél nélkülieknek, hogy a fagyást elkerülve az emberek túlélése biztosított lehessen. Márciusban a mátrixosok ruhacsere-bereakcióval tovább folytatják a rászoruló lakosság felruházását.

  Ha egy rászoruló, vagy család betér az alapítványi Centerke Ruhaosztó Központba, akkor 1-1 ruhadarabot térítésmentesen választhat magának minden családtag. Ha valaki kinőtt tavaszi/nyári, még jó állapotban lévő, tiszta ruhaneművel tér be a Centerkébe, akkor a beadott ruhákért ugyanannyit válogathat magának térítésmentesen. Az alapítvány jobb módúak segítő adományát is várja, akik szeretnének ruhával, cipővel, de akár tartós élelmiszerrel (lisztel, cukorral, konzervekkel, tésztával) másokon segíteni, azok az alapítvánnyal együttműködve megtehetik azt.

  Gyűjtés és osztás ideje: keddtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 14 óra között Szegeden, a Roosevelt tér 5-ben. Forródrót a +36-20-929-8181 számon. A mátrixosok szegénység elleni küzdelme csatlakozó partnereket vár. Mottónk ebben a nehéz társadalmi helyzetben: Együtt csodákra vagyunk képesek!

 4. A Létminimum Alatt Élők Társasága (LAÉT) országos érdekvédelmi szervezet 1992-ben alakult meg. Célja a hátrányos helyzetű és létminimum alatt élők támogatása tekintet nélkül a korra, nemre, vallási és etnikai hovatartozásra. A LAÉT felvállalja az ország területén élő, társadalmilag és anyagilag hátrányos helyzetű emberek életminőségének és emberi méltóságának védelmét. Érdekegyeztetéssel és a békés megoldások keresésével próbálja kivédeni az állampolgárokat ért pl. gyermek-felnőttsérelmeket.

  Feladata: természetbeni adományok juttatása. A támogatás módja: ruházat, műszaki cikkek, bútorok, élelmiszerek, könyvek és játékok adásából tevődik össze. Együttműködő és támogató partnerei közé tartozik több hazai és külföldi (pl. Németország, Hollandia) civil szervezet. A LAÉT Csongrád Megyei Regionális szervezet februárban megalapította Bács-Kiskun Megyei Tagszervezetét.

  Mivel sem az országos, sem a regionális szervezet saját vagyonnal nem rendelkezünk, ezért kérjük, és szívesen fogadjuk mindazokat a magánszemélyeket, vállalkozókat, civil szervezeteket, akik bármilyen formában fel tudják ajánlani a segítségüket, és a támogatásukat. Szükségünk lenne ingyenesen igénybe vehető élelmiszerre, ruházati, cikkekre, műszaki cikkekre és bútor adományokra. Bármilyen más támogatást is megköszönjük. A húsvétot tegyük ünneppé és ne csak egy átlagos szürke nappá! A szürke hétköznapok után legyen örömünnep ez a rászorult családoknak!

  Az adományokat Bács-Kiskun megyei elnökként nagyon szépen megköszönöm úgy magam, mint a rászorultak nevében! Igaz hogy mi Bács-Kiskun megyeiek vagyunk, de kérem Önöket, mert a fentiekben felsoroltakat nagyon szívesen fogadnánk, hogy többeknek tudjunk segíteni! Nálunk is nagyon sok a rászorult nyugdíjas és nagycsaládos, mindent szívesen fogadunk. E-mailcímem: jozsvirag@freemail.hu ? Mobilom: +36-70-616-3458 ? Címem: 6435 Kunbaja, Zalka Máté u. 22.