ZETApress

hírportál

Város-rehabilitáció Csepelen

Elindult a Csepel Kapuja város-rehabilitációs program ? tudtuk meg délelőtt a Csepeli Városházán. Ingatlan-felújítással, energiahatékonysági, valamint szociális és közösségi programokkal egybekötött város-rehabilitációs program indul Csepelen több mint egymilliárd forintértékben.

A projekthez 813 millió forintos támogatást ad az Európai Unió. Németh Szilárd (Fidesz-KDNP), a XXI. kerület polgármestere a projekt mai nyitórendezvényén arról számolt be: a városrészben a Budapesti Központi Szennyvíztisztító-telep beruházását leszámítva 12 milliárd forint értékű uniós forrást használtak, illetve használnak fel. A megkezdett projektek között említette a csepeli gerinc-utat, a csatornahálózat kiépítését, és az Ady-projektet, amelyhez kapcsolódóan szintén város-rehabilitációs program fut.

A polgármester a most induló, Csepel Kapuja elnevezésű, szociális célú város-rehabilitációs program kapcsán elmondta: hat társasház újul meg, energiahatékonysági beruházásokat valósítanak meg, átalakul a környezet, több lesz a zöldfelület és közösségfejlesztési programok is indulnak. Ismertette azt is, hogy a beruházás egymilliárd forintba kerül, amelyből 813 millió forint a megítélt uniós támogatás. A Tarlós István főpolgármester helyett érkező Hutiray Gyula városfejlesztésért felelős főpolgármester-helyettes hozzátette: a főváros szeretne együttműködni a városrésszel. Fontosnak nevezte, hogy Csepel élhető legyen, markáns, kellemes városközpontot kapjon, és minél zöldebb legyen.

Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szerint minden reális esély megvan arra, hogy a kitűzött célok valóra váljanak, vagyis mind a célok, mind a források, mind pedig a résztvevők garanciát jelentenek erre. Kiemelte, hogy nemcsak az érintett lakóépület 800 háztartása jár jól, hanem a kerületben élők is. Az államtitkár elismeréssel szólt arról, hogy az érintett területen térfigyelő kamerarendszert is kiépítenek, amelynek révén javul a biztonság. Hozzátette: a biztonságot a kormány nemzeti ügyként határozta meg, így örül annak, hogy ezt az önkormányzat is a beruházás részévé tette. Emellett fontosnak nevezte a gyermekeket és fiatalkorúakat érintő közösségi célokat is.

A szociális típusú város-rehabilitáció alapvető célja, hogy megállítsa és megfordítsa a városok leromlott vagy leszakadó városrészeinek leromlását okozó folyamatokat. A program olyan városrészeket érint, amelyek társadalmi ? és többnyire ebből adódóan ? fizikai állapota is lényegesen rosszabb, mint ahogy az települési, vagy regionális szinten elfogadható lenne. A szociális rehabilitáció célja az, hogy a helyi hátrányos helyzetű lakosság életminősége és esélyei javuljanak, a felzárkóztatásukat szolgálja ? mind az épített környezet, mind a társadalmi helyzet tekintetében.

A program keretében többfunkciós sportlétesítményt alakítanak ki a Hétszínvirág óvoda területén, több mint félezer négyzetméteren. A Kossuth Lajos utcában kap helyet a Dominó alternatív ifjúsági klub, ezenkívül energiahatékonysági beruházásokat valósítanak meg az Ady Endre út 3. és 5, a Kossuth Lajos utca 24-28. és 43-45, a Templom utca 16-30, valamint Ady Endre út 13-15. szám alatti társasházakban. A projekt befejezésének várható határideje 2014. október 30-a.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Fejlesztés a Királyfürdőben | ZETApress

Szóljon hozzá!