ZETApress

hírportál

Sikeres Zárójelentés

A szoftvertesztelés növekvő szerepe és egy külön szakmai elit kialakulása a cél a Magyar IT szektorban egy erre hivatott több hónapos online verseny és élő döntő révén ? tudtuk meg Horváth Szilviától.

A Masterfield Oktatóközpont megújította portfolióját és most már nemcsak tesztelő képzések nyújtásával, hanem az Első Magyarországi Szoftvertesztelő Verseny megszervezésével is támogatta a téma fejlődését. Az eddig megszokott programozói versenyektől nem csak névlegesen megkülönböztetett esemény a kevesebb figyelemmel kísért szoftvertesztelésre koncentrált.

A programozó versenyekhez képest kifejezetten a hibák keresésére szolgáló programokkal és feladatokkal megkülönböztethető verseny maraton tavaly október 15-én, szombaton kezdődött egy három hónapos online előselejtező sorozattal és január 27-én, pénteken zárult az élő döntővel, amely a magyarországi IT szektorban első ízben került megrendezésre.

A kezdeményezés elsősorban egy tesztelő közösséget, valamint azon belüli rangsort szeretne felállítani a szakemberek tudása, képessége alapján, mivel a szoftvertesztelés a fejlesztéstől és programozástól eltérő képességeket és beállítottságot igényel. Másodsorban a szakterületnek az ország informatikai versenyeiben kíván a korábbinál jóval nagyobb figyelmet nyújtani, hogy a szervezők a téma fejlődésével a cégek azon felismerését is elősegítsék miszerint egy hibáktól mentes szoftver hosszútávon komoly költségmegtakarítási tényező a vállalatok életében.

A vállalatok többsége felismerte, hogy napjaink piaci versenyében a róluk alkotott kép, egyik legmeghatározóbb tényezője az ügyfeleik elégedettsége. Ehhez az ügyfélkiszolgáló informatikai rendszerek hibátlan működése nélkülözhetetlenül szükséges. Egy előrelátó vállalat versenyképességét hálózati és ügyfélkiszolgáló szoftvereik tesztelésével növelheti, mivel egy közel hibátlanra tesztelt vállalati informatikai gépezet elakadás-mentes és költséghatékony hosszú-távú működést tesz lehetővé. A külföldön is újdonságnak számító, hiánypótló szoftvertesztelő verseny ? hazánkban ? hagyományteremtő szándékkal került megrendezésre a hivatásos tesztelők körében.

A verseny leírása

Online fordulók: nevezési díj nem volt. A résztvevők a verseny honlapján tudtak jelentkezni, de a sikeres jelentkezéshez is egy ötletes, beugró feladatot kellett megoldaniuk, aminek a minimális szoftvertesztelési ismeretekkel sem rendelkezők kiszűrése volt a célja. A verseny online fordulókkal folytatódott. Az online feladatok folyamatosan, heti rendszerességgel jelentek meg a verseny honlapján. A feladatok megoldásába később is be lehetett csatlakozni. Az online fordulók során a versenyzők pontokat gyűjtöttek. A verseny aktuális állása a verseny honlapján volt követhető. Az online fordulók lezárulta után a 20 legjobban teljesítő versenyző a végső, élő döntőbe jutott.

Az élő verseny 3 órás időtartamú volt. Az online fordulók során előkelőbb helyen végzettek extra versenyidőt kaptak az élő versenyre. Ennek alapján a döntőbe jutott versenyzők percenkénti késleltetéssel kezdhették meg az összecsapást. Az élő verseny lebonyolításában fontos szempont volt, hogy folyamatosan a helyszínen is figyelemmel kísérhető legyen a versenyzők által elkészített feladatok menete. Az eredményeket ? egy rövid szünetet követően ? közvetlenül a verseny utáni szakmai konzultáción kiértékelték és megtörtént a díjátadás is.

A Szakmai értékelés, eredményhirdetés és díjátadás során számos program kapcsolódott a rendezvényhez. A gála a verseny főtámogatójának megnyitó beszédjével kezdődött, majd a döntőbe jutott versenyzők bemutatásával folytatódott. Ez után szakmai értékelés következett, amelynek során a versenysorozat ötletgazdájának (Gyúri Attila) előadásában sorra vették az online fordulók és az élő döntő feladatait, illetve részletes megoldásait. Az értékeléseket követően az ünnepélyes eredményhirdetés és díjátadás következett.

Az esemény presztízs értékű helyezései mellett a szervező tanfolyamkuponjait, a főtámogató által felajánlott pénznyereményeket, a szakmai partner értékes szoftvernyereményeit, a média partner előfizetéseit lehetett megnyerni. A Masterfield Oktatóközpont reményei szerint ez a verseny nagyon sikeres lesz és minden évben megrendezésre kerül, egyre komolyabb támogatói bázissal és nehezebb, színvonalasabb feladatokkal bővülve.

Szóljon hozzá!