ZETApress

hírportál

Szmog riadó a fővárosban

Mivel a szálló por napi átlagkoncentrációja a budapesti légszennyezettségi mérőhálózat monitorállomásain pénteken és szombaton elérte a riasztási fokozatot, azaz a köbméterenkénti száz mikrogrammot, a főpolgármester 11 órától elrendelte a gépjárműforgalom korlátozását Budapesten.

Délután 4-től ülésezett a Fővárosi Védelmi Bizottság. Az ezt követő sajtótájékoztatón megtudtuk a legfontosabbakat: Megalakult a Törzskar, amely folyamatosan kapja és értékeli a légszennyezettség adatait, ennek alapján azonnali intézkedések meghozataláról dönt. A páros/páratlan napokon a rendszámuk alapján közlekedhetnek a gépjárművek. A forgalmi korlátozás alól mentesülnek a taxik, mivel az Alkotmánybíróság ezt a szolgáltatást a menetrend- és határozott útvonal nélküli tömegközlekedés kategóriájába sorolta.

A szmog riadó idején sem változik Budapesten a parkolási rend, nincs mód ingyenessé tenni sem a parkolást, sem a BKV járművein való közlekedést. A BKV csúcsidőn túli járatsűrítéssel segíti az emberek közlekedését, mely 10 százalékkal növelt járatkapacitást jelent a földfelszínen. A metrók 20 százalékkal, a HÉV-ek 50 százalékkal nagyobb sűrűséggel közlekednek majd.

A gépjárművek forgalomkorlátozása egyébként csak tájékoztató jellegű, mert a KRESSZ nem szankcionálja a megszegőket. A rendőr csak figyelmeztetheti páros napokon a páratlan, míg páratlanokon a páros rendszámmal közlekedőket. Megint egy olyan rendelet született tehát, melyet elfelejtettek törvénybe foglalni. Mivel az Országgyűlés legközelebb csak február 16-án ülésezik, a megoldásra több mint egy hónapig biztosan várni kell!

Szóljon hozzá!