ZETApress

hírportál

Palotaőrség Budavárban

Királyi testőrség jár mától Schmitt Pálnak. Köztársasági elnökünk jelenlétében álltak szolgálatba délelőtt 10 órakor a Magyar Honvédség palotaőrei a Budai Várban, a Sándor-palota előtti körbekordonozott Szent György téren.

Az államfő beszédében rámutatott: a 75 fős palotaőrség átveszi a Köztársasági Elnöki Hivatal protokolláris őrzését. Noha a palotaőrség létrehozása ebben a formában újszerű, a magyar őrhagyományok igen erősek és komoly múltra tekintenek vissza. Példaként említette a magyar királyi testőrséget, amely a védelmi erőn felül képviselte a magyar államiságot, a korszakokon és személyeken túlmutató, közösségi értékrendet.

A beszédet megelőzően köztársasági elnökünk Hende Csaba honvédelmi miniszter és Benkő Tibor vezérkari főnök társaságában üdvözölte a honvédeket, majd a katonazenekar eljátszotta a Himnuszt. Utána bevonultak a Díszszázad tagjai a történelmi zászlókkal, majd a piros parolis eddigi őrök átadták az őrzést zöld parolis utódaiknak. Utána a palotaőrök megkezdték az őrzést és a Hazám, hazám, te mindenem dallamára felvonták a köztársasági elnök főparancsnoki lobogóját. Mától óránként tartanak őrségváltást, délben pedig fegyveres alaki bemutatót, melyet megcsodálhattuk.

A 32-es Nemzeti Honvéd Díszegység katonái a Belügyminisztériumhoz tartozó Köztársasági Őrezredtől vették át a Sándor-palota protokolláris őrzését. Az Őrezred korábban már átadta a Szent Korona őrzését is a honvédségnek. Az államfő beszédét követőn a Szózat hangjai zárták a 40 perces ünnepet, majd a történelmi zászlók kivonulása után a Díszegység térkiürítést végzett. Mögöttük haladtak a katonazenészek is. Közjogi méltóságaink a térről a Sándor-palotába vonultak. Mivel az államfői fogadásra a sajtót már nem hívták meg, a menüről sajnos nem tudunk beszámolni.

1 hozzászólás

  1. A Vitézséggel és hűséggel! ? jelmondatú palotaőrök feladata lesz a budai várban a köztársasági elnöki zászló fel- és levonása, valamint az őrség ellátása a Sándor-palota déli és nyugati kapujánál. A katonák emellett díszőr- és díszjárőr-szolgálatot is ellátnak. A 2-2 díszőr egy órán keresztül teljesít szolgálatot, majd dobszóval kísért őrségváltás következik. Naponta a 12 órai váltás után mintegy 10 perces fegyveres alaki bemutatóra kerül sor a Szent György téren.

    Fegyverük az 1895M Mannlicher ismétlőkarabély lesz nikkelezett szuronnyal ellátva, míg a parancsnokok és a felvezetők 1861M gyalogsági szablyát viselnek. A palotaőrök a díszelgésre kialakított Tihany típusú díszelgő egyenruha csizmás változatát viselik majd. Az egyenruhán a köztársasági elnöki kiscímer jelzi a katonák hovatartozását.